مطالعه تطبیقی رشد اخلاقی در نظریه‌های روان‌شناسی و آموزه‌های اسلامی با تمرکز بر نظریه‌های رشد اخلاقی پیاژه و کلبرگ - شاطرکاظمی , نرگس; کبیری, سیدتقی; بابائی امیری , ناهید (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
این تحقیق با هدف انجام مطالعه‌ای تطبیقی میان نظریه‌های رشد اخلاقی پیاژه و کلبرگ در روان‌شناسی و آموزه‌های اسلامی صورت گرفته است. با بهره‌گیری از روش کیفی و تحلیل محتوای تطبیقی، این پژوهش به واکاوی مبانی، مراحل، محرک‌ها و غایات رشد اخلاقی در هر دو منظومه فکری پرداخته است. یافته‌ها نشان می‌دهد که نقطه اشتراک این دو دیدگاه، تأکید بر نقش فعال عقل و تدریجی بودن فرآیند رشد است. با این حال، شکاف‌های بنیادینی نیز شناسایی شد: منشأ اخلاق در نظریه‌های روان‌شناختی، «ساختارهای شناختی» و «تعامل اجتماعی» است، در حالی که در اسلام، «فطرت الهی» و «وحی» این نقش را ایفا می‌کنند. محرک رشد در نگاه پیاژه و کلبرگ «تعادل‌جویی شناختی» است، اما در اسلام «ایمان»، «اراده» و «تزکیه نفس» موتور محرک اصلی است. همچنین، غایت نهایی در نظریه‌های غربی، «استقلال اخلاقی و پایبندی به اصول انتزاعی» است، اما در اسلام، «قرب به خدا و کسب رضایت الهی» به عنوان عالی‌ترین هدف ترسیم می‌شود. این تحقیق نتیجه می‌گیرد که آموزه‌های اسلامی با حفظ دستاوردهای ارزشمند روان‌شناسی در تبیین سیر شناختی، با ارائه چارچوبی فطری، الهیاتی و غایت‌محور، عمق، معنویت و جامعیت بی‌بدیلی به مفهوم رشد اخلاقی می‌بخشد و آن را از یک «فرآیند استدلالی» صرف به یک «سلوک وجودی» برای تعالی و کمال مطلق ارتقا می‌دهد.