تحلیل عوامل موثر بر سنجش فرهنگ شهروندی دانشجویی - شاه‌زیدی , حجت‌اله; رحمانی, جعفر; عامری شهرابی, محسن (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
پژوهش حاضر با هدف بررسی تأثیر عوامل مختلف بر فرهنگ شهروندی دانشجویی در دانشجویان منطقه تهران شمال انجام شده است. این مطالعه از نوع کاربردی و روش آن توصیفی ـ پیمایشی بوده و جامعه آماری شامل 1200 دانشجو است که با نمونه‌گیری تصادفی ساده 291 نفر انتخاب شدند. داده‌ها به صورت کتابخانه‌ای و میدانی جمع‌آوری شده و ابزار اصلی گردآوری پرسشنامه بوده است. فرضیات تحقیق شامل تأثیر آزادی شهروندی، شهروندی دانشگاهی، حقوق شهروندی، رفتار شهروندی، فرهنگ دانشگاهی و اخلاق شهروندی بر فرهنگ شهروندی دانشجویی می‌باشد. نتایج آمار توصیفی نشان می‌دهد ترکیب نمونه از نظر جنسیت تقریبا برابر و اکثریت جوان و مجرد هستند. در بخش آمار استنباطی، مدل مفهومی با استفاده از نرم‌افزار SmartPLS  و تحلیل معادلات ساختاری ارزیابی شده است. معیارهای پایایی و روایی مدل مناسب گزارش شده و شاخص‌های برازش مدل اندازه‌گیری شامل  GFI، CFI  و GOF حاکی از تطابق قابل قبول مدل است، اگرچه شاخص RMSEA ضعیف‌تر است. ضریب تعیین (R2) نشان‌دهنده توان تبیینی متوسط تا قوی مدل است. آزمون فرضیات با روش حداقل مربعات جزئی (PLS) انجام شد که تمامی روابط فرضی با ضریب استاندارد مثبت و آماره t معنادار، مورد تأیید قرار گرفتند. بیشترین تأثیر مربوط به اخلاق شهروندی و حقوق شهروندی و کمترین تأثیر متعلق به شهروندی دانشگاهی است. بدین ترتیب، پژوهش نشان می‌دهد که همه شش عامل بررسی شده تأثیر مثبت و معناداری بر فرهنگ شهروندی دانشجویی دارند و مدل نظری تحقیق پشتیبانی تجربی قوی یافته است.