تاثیر تعامل با همتایان و نفوذ اجتماعی بر یادگیری درک شده دانش آموزان دوره ابتدایی با نقش میانجی درگیری - امیرجنتی, نرگس; پالی, سمیرا (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
هدف پژوهش حاضر بررسی تأثیر تعامل با همتایان و نفوذ اجتماعی بر یادگیری درک‌شده دانش‌آموزان دوره ابتدایی با نقش میانجی درگیری تحصیلی است. این پژوهش از نوع توصیفی-پیمایشی و با هدف کاربردی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی دانش‌آموزان دوره ابتدایی شهرستان تنکابن بود. با استفاده از فرمول کوکران، نمونه‌ای به حجم ۳۸۴ نفر به روش نمونه‌گیری تصادفی طبقه‌ای انتخاب شد. ابزار گردآوری داده‌ها شامل چهار پرسشنامه معتبر برگرفته از مطالعه چانگ و پن (2023) بود که به ترتیب متغیرهای تعامل با همتایان، نفوذ اجتماعی، درگیری تحصیلی و یادگیری درک‌شده را در قالب مقیاس لیکرت پنج‌درجه‌ای می‌سنجیدند. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار Smart PLS و آزمون مدل‌سازی معادلات ساختاری تحلیل شدند. نتایج نشان داد که تعامل با همتایان و نفوذ اجتماعی هر دو تأثیر مثبت و معناداری بر یادگیری درک‌شده دارند. همچنین، درگیری تحصیلی به‌عنوان متغیر میانجی، نقش تقویت‌کننده‌ای در رابطه بین تعاملات اجتماعی و یادگیری ایفا کرد. ضرایب مسیر، آماره‌های t و نتایج بوت‌استرپ نشان داد که مدل پیشنهادی از برازش مطلوبی برخوردار است. یافته‌ها تأکید می‌کنند که کیفیت روابط اجتماعی دانش‌آموزان و احساس تعلق و درگیری در فرآیند یادگیری نقش تعیین‌کننده‌ای در بهبود یادگیری ادراک‌شده دارد. طراحی محیط‌های آموزشی مبتنی بر تعامل و حمایت اجتماعی می‌تواند موجب ارتقاء نتایج تحصیلی شود.