شناسایی مؤلفه‌های نقش ستارگان ورزشی بر ویژگی های رفتاری هواداران - هادی چگنی, افشين; بی نیاز , سید عباس; ماجدی, نيما (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
این پژوهش با هدف شناسایی مؤلفه‌های نقش ستارگان ورزشی بر ویژگی‌های رفتاری هواداران انجام شده است. این تحقیق از نوع کیفی بوده و از مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته برای جمع‌آوری داده‌ها استفاده شده است. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند انجام شد و شامل ۳۸ نفر از مدیران ورزشی، قهرمانان ملی و هواداران فعال در صفحات مجازی ستارگان ورزشی بود. روش نمونه‌گیری به‌صورت گلوله‌برفی و انتخاب خبرگان با حداکثر تنوع انجام گرفت. جمع‌آوری داده‌ها از خرداد ۱۴۰۰ آغاز شد و هر مصاحبه بین ۴۵ دقیقه تا ۲ ساعت به طول انجامید. پرسش‌ها با رویکرد باز مطرح شده و داده‌های حاصل از طریق کدگذاری محوری و انتخابی مورد تحلیل قرار گرفت. در تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار MaxQDA برای شناسایی الگوهای رفتاری و روابط بین آن‌ها استفاده شد. یافته‌های پژوهش پنج بُعد اصلی از رفتار هواداران تحت تأثیر ستارگان ورزشی را شناسایی کرد: (۱) رفتار شهروندی که تحت تأثیر شخصیت مثبت و مسئولیت اجتماعی ستارگان قرار دارد؛ (۲) رفتار هیجانی که بر اساس نقاط عطف ورزشی و پوشش رسانه‌ای شکل می‌گیرد؛ (۳) رفتار مصرفی که از طریق محبوبیت و تبلیغات ستارگان تقویت می‌شود؛ (۴) رفتار هنجار که به ترویج ارزش‌های اجتماعی و مسئولیت‌پذیری می‌پردازد؛ و (۵) رفتار ناهنجار که تحت تأثیر فشارهای گروهی و هیجانات منفی بروز می‌کند. نتایج نشان داد که رسانه‌های اجتماعی نقش مهمی در تقویت این تأثیرات دارند. نتایج نشان می‌دهد که ستارگان ورزشی به‌طور قابل‌توجهی بر رفتارهای هواداران در ابعاد مختلف تأثیر می‌گذارند و رسانه‌های اجتماعی به عنوان واسطه‌ای کلیدی در این ارتباط نقش دارند. این یافته‌ها بر اهمیت رفتارهای اخلاقی و مسئولیت اجتماعی ستارگان در ترویج تعامل مثبت هواداران تأکید دارد و ضرورت مداخلات راهبردی توسط سیاست‌گذاران ورزشی را جهت بهره‌گیری از تأثیرات مثبت و کاهش پیامدهای منفی نشان می‌دهد.