اعتباریابی الگوی مشارکت ذینفعان در مدیریت مدارس - عزتی , مریم; دانشور هریس, زرین; خدیوی, اسداله (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف این مطالعه اعتباریابی الگوی مشارکت ذینفعان در مدیریت مدارس بود. این مطالعه از رویکرد کیفی با طراحی مطالعه موردی برای تحلیل مدارس با سطوح مختلف مشارکت ذینفعان استفاده کرده است. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با مدیران مدارس، معلمان، والدین و دانش‌آموزان در مدارس دولتی جمع‌آوری شدند. همچنین، فرآیندهای مدیریتی و عملکرد مدارس مورد بررسی قرار گرفتند. برای ارزیابی ارتباطات بین مشارکت ذینفعان، فرآیندهای مدیریتی مدرسه و نتایج آموزشی از مدل معادلات ساختاری (SEM) استفاده شد. اعتبار و قابلیت اطمینان داده‌ها از طریق مثلث‌بندی و بازخورد کارشناسان تأمین گردید. یافته‌ها نشان می‌دهند که مشارکت فعال و مداوم ذینفعان، از جمله والدین، معلمان و جامعه محلی، تأثیر قابل توجهی بر بهبود شیوه‌های مدیریت مدرسه، شفافیت مالی و نتایج آموزشی دارد. از جمله عوامل کلیدی موفقیت در مشارکت ذینفعان می‌توان به ارتباط شفاف، مشارکت منظم در تصمیم‌گیری‌ها و هم‌راستایی اهداف آموزشی میان ذینفعان اشاره کرد. مدل معادلات ساختاری ارتباط مثبت بین مشارکت ذینفعان و بهبود عملکرد تحصیلی، تخصیص منابع و حکمرانی مدرسه را تأیید کرد. این مطالعه نشان می‌دهد که مشارکت ذینفعان نقش حیاتی در ارتقای کیفیت مدیریت مدرسه و نتایج آموزشی دارد. مدارس با مشارکت فعال ذینفعان در فرآیندهای مدیریتی، معمولاً نتایج بهتری در زمینه عملکرد تحصیلی، تخصیص منابع و حکمرانی مدرسه دارند. پیشنهاد می‌شود که سیاست‌گذاران و مدیران آموزشی شیوه‌های مدیریتی فراگیر را برای بهره‌برداری بیشتر از مزایای مشارکت ذینفعان به کار گیرند.