طراحی الگوی توانمندسازی اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی لرستان با رویکرد نظری داده بنیاد - ساکی, مژگان; خورشیدی, عباس; فقیه آرام, بتول; حجازی, اسد; رضایی, مریم (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
یکی از عمده‌ترین چالش‌هایی که آموزش عالی ایران با آن روبرو است، توسعه کمی، کیفی وتوانمندسازی اعضا ی هیئت علمی دانشگاه‌هاست. لذا پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی توانمند سازی اعضای هیئت علمی دانشگاه‌های علوم پزشکی لرستان انجام گرفت. روش پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر نوع داده کیفی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه داده بنیاد سیستمی است. جامعة مورد نظر پژوهش، خبرگان حوزه منابع انسانی بود. روش نمونه‎گیری، آگاهانه ازنوع نظری و15 نفر خبره برای مصاحبه انتخاب شدند. ابزارپژوهش، مصاحبه نیمه‌ساختاریافته بود که در آن، ابعاد، مؤلفه‌ها و شاخص‌های الگوی توانمند سازی اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان تنظیم شد. برای فرم مصاحبة یادشده ابتدا مصاحبه عمیق باخبرگان انجام شد و با کدگذاری باز، شاخص‌ها احصا شدند و از طریق کدگذاری محوری، در قالب مؤلفه‌ها، شاخص‌ها مقوله‌بندی شد و برای 15 نفر از خبرگان ارسال و به کمک کدگذاری انتخابی از طریق مصاحبه و بارش فکری، مؤلفه‌ها وشاخص‌ها شناسایی و نهایی شد.  5 بعد، ۱۷ مؤلفه و ۱۰۴ شاخص برای این الگو نهایی شد. پس از تأیید نهایی و اولویت‌ بندی توسط خبرگان، ابعاد، مؤلفه‌ها و شاخص‌های سازندة الگو ترسیم شده و مجدداً الگوی یادشده توسط خبرگان اعتباریابی گردید. در تبیین یافته‌های پژوهش حاضر می‌توان بیان نمود که به مدد این الگو می‌توان به عوامل مهم توانمندسازی اعضای هیئت علمی دانشگاههای علوم پزشکی پی برد.