آسیب‌های اعتقادی و اخلاقی فضای مجازی برای کودکان و راهکارهای مقابله با آن - بردبار, سهند; سبحانی نیا, محمدتقی (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
فضای مجازی با توجه به ظرفیت‌های خاصی که دارد می‌تواند تأثیرات مثبت یا منفی به دنبال داشته باشد. لکن اگر شخصی با ناآگاهی و ساده‌انگاری وارد این فضا شود ممکن است تحت تأثیر آثار منفی آن قرار بگیرد. گروه سنی کودکان به‌عنوان یکی از مهم‌ترین و حساس‌ترین افرادی هستند که در معرض آسیب‌های این فضا قرار دارند. در این چارچوب، پرسش اصلی پژوهش این است که فضای مجازی چه آسیب‎های اعتقادی و اخلاقی برای کودکان دارد و راهکارهای مقابله با آن چیست؟ برای پاسخ به این پرسش، فرضیه این‌گونه مطرح‌شده است که کمبود آگاهی، عدم کنترل والدین و فقدان بسترهای مناسب در استفاده صحیح از فضای مجازی، کودکان را در معرض تضعیف اعتقادات اسلامی، انحرافات و سوءاستفاده‌های اخلاقی قرار می‌دهد. در این تحقیق اطلاعات با روش کتابخانه‌ای به‌دست‌آمده و در پردازش داده‌ها از روش تحلیلی استفاده شد. درنهایت نتایج تحقیق نشان داده‌ است که علی‌رغم این‌که فضای مجازی ظرفیت‌های فوق‌العاده‌ای برای یادگیری، خلاقیت و نوآوری دارد نباید با ساده‌انگاری به‌عنوان محیطی امن برای فعالیت کودکان قلمداد نمود لذا لزوم احتیاط، افزایش آگاهی، اعمال کنترل و محدودیت از مهم‌ترین راهکارها در جلوگیری از آسیب‌های اعتقادی و اخلاقی فضای مجازی برای کودکان می‌باشد.