مدل مفهومی توسعه ورزش تربیتی در وزارت آموزش عراق - سعدون الزیداوی, محمد راهی; قطنیان, سپیده; عبادي عبد الخفاجي, محمد; مشکاتی, زهره (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
هدف از پژوهش حاضر تدوین مدل توسعه ورزش دانش‌آموزی در جمهوری عراق است. روش این پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی بود و جامعه آماری را تمامی کارشناسان تربیت بدنی و ورزش در وزارت آموزش عراق، ادارات استانها، مناطق و شهرها و معلمان تربیت بدنی تشکیل می‌دادند. نمونه آماری براساس شرط تعداد قابل کفایت جهت مدلسازی معادلات ساختاری به صورت هدفمند انتخاب و مورد نظرخواهی قرار گرفتند (250=n). براساس مطالعه کتابخانه‌ای و اسنادی و مصاحبه اکتشافی نیمه هدایت شده، پرسشنامه محقق ساخته‌ای تدوین و تنظیم شد که عوامل اثرگذار بر توسعه ورزش دانش‌آموزی را در پنج عامل اصلی شامل ذینفعان، استراتژی‌های توسعه، فرآیندهای توسعه، مسیرهای توسعه، و پیامدهای توسعه ارزیابی می‌کرد. پس از تأیید روایی محتوایی ابزار توسط 15 متخصص و کارشناس ورزش دانش‌آموزی، ضریب پایایی آن 0.89 نیز تأیید گردید و داده‌های پژوهش با آمار توصیفی، استنباطی و مدلسازی معادلات ساختاری (PLS) تحلیل شدند. مقایسه عوامل اثرگذار بر توسعه ورزش دانش‌آموزی نشان داد که عامل پیامدهای توسعه در اولویت اول، عامل فرآیندهای توسعه، عامل استراتژی‌های توسعه، عامل مسیرهای توسعه و عامل ذینفعان در اولویت‌های بعدی قرار گرفتند. یافته‌ها در مورد فرآیندهاى توسعه ورزش نیز مشخص شد كه به ترتیب هر سه مؤلفه فرآیند پرورش (٩٣/٠)، فرآیند حفظ / انتقال (٣٩/٠) و فرآیند جذب (٩١/٠) بیشترین نقش را در تبیین عوامل فرآیندهاى توسعه ورزش دانش‌آموزى داشتند. در زمینه مسیرهاى توسعه ورزش دانش‌آموزى به ترتیب هر سه مؤلفه همگانی و مشاركت جمعی (٢٩/٠)، قهرمانی و كشف استعداد (٠٩/٠) و آموزشی و مشاركت پرورشی (٧٨/٠) بیشترین نقش را در تبیین مسیرهاى توسعه ورزش دانش‌آموزى داشتند.