واکاوی معنای فهم در دیدگاه گادامربه منظور ارائه مدل مفهومی راهبردهای یاددهی-یادگیری - منصوری, فاطمه; سلحشوری, احمد; فیاض, ایراندخت; بهشتی, سعید; آزادمنش, سعید (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
این پژوهش با هدف واکاوی معنای «فهم» در دیدگاه گادامر و کاربرد آن در ساخت مدل مفهومی یاددهی-یادگیری، به تحلیل و بررسی نظریه گادامر پرداخته است. روش پژوهش فوق مشتمل بر تحلیلی-توصیفی در ناحیه بررسی مبانی و دستاوردهای آموزشی تربیتی انتخاب شده است و در کنار تحلیل و توصیف از مصاحبه هم استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که نتایج واکاوی معنای فهم در دیدگاه گادامر نشان می‌دهد که فهم به‌عنوان فرایندی پویا، تعاملی و تفسیری، می‌تواند چارچوبی برای طراحی راهبردهای نوین یاددهی-یادگیری فراهم کند. اصول کلیدی گادامر مانند ادغام افق‌ها، پیش‌فرض‌ها و دیالوگ نشان می‌دهند که یادگیری زمانی معنادار و عمیق می‌شود که دانش‌آموزان و معلمان در یک فرایند گفت‌وگو محور به تولید معنا بپردازند. این دیدگاه تأکید دارد که معلمان باید به‌جای انتقال‌دهنده صرف دانش، تسهیل‌گر یادگیری باشند و از طریق شناخت پیش‌فرض‌های دانش‌آموزان، ارتباط بین دانش پیشین و جدید را تقویت کنند. مدل مفهومی پیشنهادی این پژوهش، با تمرکز بر محیط‌های تعاملی، طراحی سوالات باز و فعالیت‌های مشارکتی، راهبردهایی برای تقویت تفکر انتقادی و تعامل در فرایند یادگیری ارائه می‌دهد. این یافته‌ها با نظریات دیویی و ویگوتسکی درباره یادگیری تجربی و اجتماعی همخوانی دارد اما عمق فلسفی بیشتری در تأکید بر نقش دیالوگ و تفسیر دارد و می‌تواند به ارتقای کیفیت آموزش در محیط‌های مختلف منجر شود.