اعتبارسنجی شاخص‌ها و مؤلفه‌های فرهنگ سازمانی در مدارس عراق - عبد الله مظلوم الجوده, عزیز; جباری, نگین; محمد علی محمد ابراهیم السویدی, ثائر; قشقایی زاده, نصراله (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
هدف از پژوهش حاضر اعتبارسنجی شاخص‌ها و مؤلفه‌های فرهنگ سازمانی در مدارس عراق بود.  این پژوهش به‌منظور پر کردن خلاء موجود در مطالعات قبلی که بیشتر بر سازمان‌های صنعتی و خدماتی تمرکز داشته و کمتر به مدارس و نهادهای آموزشی توجه کرده‌اند، طراحی و اجرا شده است. روش پژوهش حاضر کمی (توصیفی-پیمایشی) و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی معلمان و کارکنان آموزشی مدارس شهرستان واسط عراق می‌باشد. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان 310 نفر انتخاب شده‌اند. روش نمونه‌گیری نیز تصادفی ساده بوده است. ابزار جمع‌آوری داده‌ها، پرسشنامه‌ای محقق‌ساخته بر اساس مصاحبه‌های نیمه ساختاریافته است که روایی آن با دیدگاه اساتید و پایایی نیز با آزمون الفای کرونباخ بررسی شده است. همچنین برای تجزیه و تحلیل داده‌ها از رویکرد معادلات ساختاری با نرم افزار PLS Smart استفاده شد. نتایج نشان داد شرایط علی با بار عاملی (32/2) و مقدار t (87/4)، شرایط زمینه‌ای با بار عاملی (760/) و مقدار t (25/5)، شرایط مداخله‌گر با بار عاملی (667/) و مقدار t (97/4)، راهبردها با بار عاملی (445/) و مقدار t (95/4) و پیامدها با بار عاملی (32/2) و مقدار t (36/4) معنادار بودند. می‌توان نتیجه گرفت الگوی ارائه شده فرهنگ سازمانی در مدارس کشور عراق دارای اعتبار هست لذا برنامه ریزان و متولیان اموزش و پرورش می‌توانند از نتایج این پزوهش در توسعه فرهنگ سازمانی استفاده کنند.