بررسی مقایسه‌ای اهداف تربیتی از دیدگاه مختومقلی فراغی، ملا احمد نراقی و خواجه نصیر طوسی - شیخ, عالیه; نادری, محمد مهدی; فکوری حاجی یار, حسین; بیانی, علی اصغر; صائمی, حسن (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
تعلیم و تربیت امری پیچیده و یکی از ارکان اساسی فرهنگ بشری است که آن در نظام‌های آموزشی و پرورشی،امری بدیهی وغیر قابل انکار است. پژوهش حاضر، با هدف بررسی آراء تربیتی مختومقلی فراغی، ملا احمد نراقی و خواجه نصیر طوسی در اهداف صورت گرفته است. روش انجام آن توصیفی- تحلیلی از نوع مطالعات تطبیقی می‌باشد. روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای است و ابزار گردآوری اطلاعات فرم‌های فیش برداری است، که با مراجعه به منابع معتبر، اطلاعات جمع آوری گردید. جامعه شامل کلیه کتاب‌ها، پایان نامه‌ها، مجلات و پژوهش‌ها و تحقیقات مرتبط با موضوع تحقیق می‌باشد. نمونه گیری به شیوه هدفمند انجام شده. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از شیوه‌های تحلیل کیفی، طبقه بندی و مقایسه استفاده شد. در ادامه شباهت‌ها و تفاوت‌های دیدگاه‌های این سه اندیشمند بزرگ در اهداف تحلیل و بررسی شده است. پس از جمع آوری اطلاعات مشخص شد، بین آراء تربیتی ملا احمد نراقی و خواجه نصیر طوسی و مختومقلی فراغی در اهداف، شباهت‌ها و تفاوت‌هایی وجود دارد. هر سه مهمترین و اصلی‌ترین هدف تعلیم و تربیت را رسیدن فرد و جامعه به سعادت و کمال و قرب الهی می‌دانند. خواجه عمده‌ترین آراء تربیتی را اعتدال میان قواى سه گانه آدمى (شهویه، غضبیه و ناطقه) می‌داند، هر سه صاحب نظر در انتخاب هدف تربیت، بر رسیدن به حقایق تأکید می‌کنند.