رشد (کشف و پرورش) استعداد هنرتجسمی و موسیقی بر اساس هرم رشد استعداد پیرتو در کودکان ٦-٤ سال - پزشگی, الهام; عابدی, احمد; رئیسی, زهره; جبل عاملی, شیدا (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
در این پژوهش، هدف ساخت چک لیست‌ها جهت کشف و طراحی و تدوین بازی‌ها و فعالیت‌های استعداد هنر تجسمی و موسیقی جهت پرورش در کودکان٦-٤ سال بر اساس هرم رشد استعداد پیرتو بود. پژوهش حاضر از نوع پژوهش‌های کیفی و روش مورد استفاده برای این تحقیق، روش تحلیل مضمون به روش براون و کلارک (۲۰۰۶) بود. پس از بررسی متون و استخراج کدها و تجزیه و تحلیل آن‌ها برای هریک از استعداد‌های هنر تجسمی و موسیقی در کودکان، ٢ موضوع شامل کشف و پرورش استعداد، انتخاب شدند. مضامین رشد استعداد هنر تجسمی در کودکان شامل٣٥ تم اصلی و ٩٦ تم فرعی و مضامین رشد استعداد موسیقی شامل ٢٠ تم اصلی و ٦٨ تم فرعی بودند. رشد استعداد هنرتجسمی و موسیقی بر اساس هرم رشد استعداد پیرتو در کودکان پیش دبستان از مولفه‌های کاربردی و اعتبار لازم در جهت کشف ابزار و بازی‌ها و فعالیت‌های استعداد کودکان برخوردار است. استفاده از هرم رشد استعداد پیرتو برای کشف و پرورش استعدادهای هنر تجسمی و موسیقی کودکان، نه تنها به شناسایی و توسعه توانمندی‌های خاص کمک می‌کند، بلکه باعث رشد کلی مهارت‌های اجتماعی، خلاقیت، و اعتماد به نفس آن‌ها نیز می‌شود. این فرایند، به کودکان کمک می‌کند تا به طور طبیعی و با لذت به دنیای هنر و موسیقی وارد شوند و زمینه‌ساز توسعه استعدادهای آن‌ها در مراحل بعدی زندگی باشد. از این رو پیشنهاد می‌شود این بسته، برای والدین و مربیان آموزشگاه‌ها در جهت شناسایی و پرورش استعداد هنر تجسمی کودک مورد استفاده قرار گیرد.