شناسایی مؤلفه‌های پیشران در توسعه گردشگری ورزشی در ورزش‌های آبی و ساحلی: یک مطالعه آینده‌پژوهی - طاهرخانی, امیر; بی نیاز , سید عباس; سرحدی, مونا (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
هدف پژوهش حاضر، شناسایی مؤلفه‌های پیشران و سناریونگاری در توسعه و بهبود صنعت گردشگری ورزشی در ورزش‌های آبی و ساحلی بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع و CIB می‌باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، پیمایشی در سطح اکتشافی و مبتنی بر رویکرد آینده‌پژوهی و سناریونگاری صورت گرفته است. پژوهش در سه مرحله شامل: تعیین شاخص‌های کلیدی از طریق روش دلفی، شناسایی پیشران‌های کلیدی از طریق نرم‌افزار MicMac بر پایه روش تحلیل اثرات متقاطع و تدوین سناریو بر پایه Scenario Wizard مبتنی بر روش CIB انجام گرفته است. جامعه آماری، متخصصان گردشگری و کارشناسان خبره اجرایی، متخصصان حوزه ورزش و مدیریت ورزشی، متخصصان جغرافیا و برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای بودند. نمونه آماری در مرحله اول 30 نفر از متخصصان برنامه‌ریزی شهری و منطقه‌ای، متخصصان گردشگری و متخصصان مدیریت ورزشی، در مرحله دوم به‌صورت هدفمند هیئت 14 نفره و در مرحله سوم به‌صورت متمرکز 7 نفر انتخاب شدند. نتایج حاصل از پژوهش از میان 35 عامل کلیدی، 14 پیشران حیاتی از جمله: 1- اینترنت 2- تأسیسات زیربنایی 3- مراکز درمانی 4- بندرگاه‌ها 5- حمل و نقل (عمومی) 6- نمایشگاه‌های ورزشی 7- جذب سرمایه (بخش خصوصی) 8- مراکز بازتوانی و ماساژ 9- دانشگاه‌ها 10- تسهیلات 11- جذب حمایت (سرمایه) دولتی 12- معافیت مالیاتی 13- هتل‌ها و مراکز اقامتی 14- آژانس‌های مسافرتی را به‌عنوان عوامل و پیشران‌های کلیدی توسعه صنعت گردشگری ورزشی در ورزش‌های آبی و ساحلی مشخص کرد. در نهایت در سناریونویسی 67 درصد وضعیت‌ها نشان از مطلوبیت و 33 درصد نشان از ثبات و بحران سازمان فضایی صنعت گردشگری داشتند. مطلوب‌ترین سناریو، سناریوی شماره یک پیشنهاد گردیده که مبتنی بر حفظ، تدوین، افزایش، تعامل، توسعه، رشد کمی و کیفی، افزایش و بهبود شرایط خواهد بود.