مطالعه جامعه شناختی رابطه توسعه با نابرابری اجتماعی و فقر با تأکید بر دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی (مطالعه موردی شهر تهران) - خسروی, روزیتا; چیت ساز, محمد علی; قجاوند, کاظم (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
فقر مشکلی است که برای سالیان متمادی در بین کشورهای مختلف وجود داشته و علیرغم رشد اقتصادی در میان کشورهای توسعه نیافته و یا در حال توسعه همچنان ادامه دارد. یکی از مقولههای مهم اجتماعی که در معرض تأثیر مستقیم و غیرمستقیم مسیر توسعه اقتصادی قرار میگیرد، وضعیت تحصیل یا آموزش، بهداشت و درمان، اشتغال، فقر و درآمد افراد جامعه است. با توجه به اهمیت میزان توسعهیافتگی مناطق مختلف شهر تهران در سالهای اخیر و اینکه کدام شاخص‌های نابرابری اجتماعی و فقر در ارتباط بیشتری با مسأله توسعه مناطق مختلف شهر تهران می‌باشد بااهداف تعیین رابطۀ بین  میزان توسعهیافتگی در مناطق شهر تهران  با دسترسی بیشتر به خدمات بهداشتی و درمانی برای شهروندان، این تحقیق به صورت کمی و کیفی انجام شد. در بخش کیفی، از روش تحلیل استقرایی، مصاحبه نیمهساختاریافته با متخصصان با روش دلفی استفاده و در بخش کمی، جامعه آماری شامل شهروندان مختلف شهر تهران که به صورت تصادفی ساده انتخاب و از روشهای اسنادی و میدانی (پرسشنامه) استفاده شد و دادههای جمع‌آوری شده مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفتد. نتایج نشان میدهد که ازمنظر جامعهشناختی بین توسعه با نابرابری اجتماعی و فقر در شهر تهران رابطه وجود دارد و هرچه میزان توسعهیافتگی در مناطق شهر تهران بیشتر باشد، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی بیشتر خواهد بود.