مدل یابی معادلات ساختاری اخلاق حرفه‌ای بر اساس مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی با میانجی‌گری بدبینی اجتماعی - رحیمی, ربابه; وحدت, رقیه; سامری, مریم (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
هدف از این پژوهش مدل یابی معادلات ساختاری اخلاق حرفه‌ای بر اساس مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی با میانجی‌گری بدبینی اجتماعی بود. پژوهش حاضر بنیادی، غیرآزمایشی، توصیفی پیمایشی به لحاظ بررسی روابط از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری دبیران مقطع متوسطه شهر اورمیه در سال تحصیلی 1401-1400 بودند (2670 نفر). حجم نمونه به روش تصادفی خوشه‌ای چندمرحله‌ای، با فرمول کوکران 400 نفر تعیین شد. دادههای پژوهش با پرسشنامههای، اخلاق حرفه‌ای (قنبرپور و همکاران، 1398)، مسئولیت پذیری اجتماعی (کارول، 1991)، شفافیت سازمانی (راولینز، 2008)، تعهد سازمانی (آلن و مایر، 1990) و بدبینی اجتماعی (افشانی و کبریایی، 1399) به دست آمده و با نرم افزارهای (SPSS V. 28) و (Lisrel V. 10) تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی بر بدبینی اجتماعی اثر مستقیم، منفی و معنادار دارند. مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی بر اخلاق حرفه‌ای اثر مستقیم، مثبت و معنادار دارند و بدبینی اجتماعی بر اخلاق حرفه‌ای اثر مستقیم، منفی و معنادار دارد. مسئولیت پذیری اجتماعی، شفافیت سازمانی و تعهد سازمانی بر اخلاق حرفه‌ای با میانجی‌گری بدبینی اجتماعی اثر غیرمستقیم، مثبت و معنادار دارند. مسئولین امر باید با بررسی خواسته‌های بحق معلمان با ایجاد فضایی توام با شفافیت باعث شوند میزان تعهد معلمان و مسئولیت پذیری آن‌ها در زمینه تدریس توسعه یابد و آن‌ها را برای رسیدن به موفقیت و پیشرفت در امر شغلی و از طرف دیگر جامعه را در رسیدن به امر موفقیت و پیشرفت علمی کمک نمایند.