شناسایی ابعاد، مولفه‌ها و شاخص‌های اخلاق حرفه‌ای مدیران در صنایع کوچک و متوسط - روزی طلب, آروین; ربیعی مندجین, محمدرضا; صفرزاده, حسین; مومنی, ماندان (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
این پژوهش با هدف شناسایی ابعاد، مولفه‌ها و شاخص‌های اخلاق حرفه‌ای مدیران در صنایع کوچک و متوسط انجام شد. این تحقیق به روش کیفی و با استفاده از تحلیل مضمون صورت گرفت. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با خبرگان حوزه اخلاق و مدیریت سازمانی جمع‌آوری شد. نمونه‌گیری به‌صورت هدفمند و تا اشباع نظری ادامه یافت. سپس، تحلیل مضمون با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA نسخه 12 انجام شد و برای تأیید نتایج از تکنیک دلفی در سه مرحله با بهره‌گیری از آزمون‌های آماری کندال و t تک‌نمونه‌ای با نرم‌افزار SPSS نسخه 25 استفاده گردید. نتایج نشان داد که اخلاق حرفه‌ای مدیران به پنج دسته عوامل سازمانی، محیطی، زمینه‌ای، ساختاری و فردی تقسیم می‌شود. در بخش عوامل سازمانی، مولفه‌هایی مانند مقابله با خودمداری و فرهنگ سازمانی قوی شناسایی شد. عوامل محیطی شامل سیاست‌ها و محیط کاری مناسب، و عوامل زمینه‌ای تأثیر محیط اجتماعی و سیاسی را نشان دادند. عوامل ساختاری، اهمیت سبک‌های مدیریتی و اعتمادسازی، و عوامل فردی به نقش سلامت روانی و شایستگی فردی تأکید داشتند. ضریب کندال در مرحله سوم تکنیک دلفی 0.712 بود که نشان‌دهنده هماهنگی مناسب بین نظرات خبرگان است. نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که برای بهبود اخلاق حرفه‌ای مدیران در صنایع کوچک و متوسط، باید به عوامل مختلف سازمانی، محیطی، زمینه‌ای، ساختاری و فردی توجه شود. اجرای سیاست‌های شفاف، ارتقای سبک‌های مدیریتی مشارکتی و ایجاد محیط‌های کاری سالم می‌تواند به بهبود رفتارهای اخلاقی مدیران کمک کند.