الگوی ملی ارزیابی و نظارت مؤسسات پژوهشی کشور؛ مدل برآمده از تحقیق مبتنی بر تجارب و داده‌ها (GTM) - سیاحی, علیرضا; فراستخواه, مقصود; محمدخانی, کامران (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
هدف اصلی این پژوهش ارائه مدل مفهومی برای برای ارزیابی و نظارت بر مؤسسات پژوهشی کشور بود. این پژوهش از نوع پژوهش‌های کیفی بود. از راهبرد نظریه داده بنیاد (نسخه سیستماتیک اشتراس و کوربین) مشتمل بر کدگذاری باز، محوری و انتخابی جهت دستیابی به مدل مستخرج از پژوهش استفاده گردید. مشارکت کنندگان از متخصصان در حوزه سیاستگذاری یا دارای سوابق اجرایی در آموزش عالی و متخصصان حوزه نظارت و ارزیابی آموزش عالی بودند. در پژوهش حاضر با استفاده از طرح کیفی و نمونه گیری هدفمند و گلوله برفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته و عمیق با 30 نفر از متخصصان و صاحبنظران حوزه آموزش عالی که در زمینه پدیده مورد مطالعه دانش و تجربه زیسته داشتند (سیاست گذاران، مدیران کلان، رؤسای مؤسسات پژوهشی و اعضای هیئت علمی و حرفه‌ای مؤسسات) صورت گرفت. پس از پیاده سازی محتوای مصاحبه‌ها و تحلیل مقدماتی آن‌ها، کدها یا مفاهیم اولیه شناسایی شدند و به منظور دستیابی به مقوله‌های اصلی کدهای مشابه در طبقه‌های خاص قرار گرفتند. برای هر یک از طبقات عنوانی که دربرگیرنده کل کدهای آن طبقه باشد، انتخاب شد. یافته‌ها نشان داد که مقوله محوری مطالعه حاضر الگوی ملی ارزیابی و نظارت بر مؤسسات پژوهشی کشور بود و با توجه به شرایط علّی، شرایط زمینه‌ای و شرایط میانجی راهبردهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارائه شد و سپس شاخص‌های دقیق بر اساس مدل در 51 شاخص و 156 زیر شاخص تهیه و تنسیق گردید.