طراحی مدل پارادایمی مدارس اثربخش هزاره سوم در کشور عراق: بر اساس نظریه داده بنیاد - الکنانی, احمد عاشور عبد الساده; تقوایی یزدی , مریم; راشد التمیمی, وسام نجم محمد راشد التمیمی; امامی ریزی, کبری (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
این پژوهش با هدف طراحی مدل پارادایمی مدارس اثربخش برای هزاره سوم در کشور عراق انجام شده است. از رویکرد کیفی مبتنی بر نظریه داده‌بنیاد استفاده شد و داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با 10 خبره در حوزه آموزش جمع‌آوری گردید. تحلیل داده‌ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت گرفت. نتایج پژوهش منجر به ارائه یک مدل پارادایمی شد که شامل پنج بخش اصلی: شرایط علی: شامل معلمان، مدیران، محتوای درسی و تجهیزات و فناوری‌ها،  شرایط زمینه‌ای: شامل قوانین، توانمندسازی نیروی انسانی، برنامه درسی، ارتباطات، فرهنگ سازمانی، بهداشت و ایمنی، و بودجه، شرایط مداخله‌گر: شامل عوامل سیاسی، رفاهی و معیشتی، مشارکت والدین و آسیب‌های اجتماعی، راهبردها: شامل تقویت نظام یاددهی-یادگیری، بازنگری آیین‌نامه‌ها، اعتبارسنجی مدارس، ارتقای فرهنگ پژوهشی، اجرای فعالیت‌های فوق برنامه، ارتباط با جامعه و صنعت، مشارکت اولیا، هوشمندسازی و پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی، پیامدها: شامل توسعه حرفه‌ای معلمان و مدیران، مدارس پویا و منعطف، بهبود کیفیت یادگیری، دانش‌آموزان توانمند و خلاق، و جامعه توسعه‌یافته بوده است. این مدل می‌تواند به عنوان چارچوبی جهت طراحی و بهبود مدارس اثربخش در هزاره سوم در کشور عراق مورد استفاده قرار گیرد.