بررسی و تبیین موانع اجرایی سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش - اسکندری, علی; عباس زاده سهرون, یداله; یارمحمدزاده, پیمان (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
پژوهش از نظر افق زمانی یک تحقیق تک مقطعی است و از نظر هدف شناختی، تحقیق حاضر از توصیفی از نوع کاربردی است و استراتژی‌های پژوهش در قالب پژوهش های همبستگی و پیمایشی قابل بیان میباشند. از آنجایی که پژوهش حاضر از نوع پیمایشی میباشد، به استراتژی پیمایشی بیشتر میپردازیم. در بخش کیفی؛ جامعه آماری شامل سازمان آموزش و پرورش کشور است؛ که این پژوهش 20 نفر از افرادی را که در حوزه سند تحول بنیادین مشغول به فعالیت بوده اند را انتخاب خواهد کرد. در بخش کمی؛ پرسشنامه بصورت تصادفی دراختیارنمونه مقدماتی 25 نفره اي از مدیران و معلمان و کارکنان اداره آموزش و پرورش قرار گرفت. داده‌هاي اين پژوهش از لحاظ شناسایی چالش ها و موانع اجرای سند تحول بنیادین در آموزش و پرورش از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته استفاده خواهد شد. نتایج پژوهش نشان داد که؛ 5 عامل که عبارتند از: سیاستگذاری، مفهومی، مدیریتی، قانون گذاری و اجرایی به عنوان چالشها و موانع اجرایی سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش شناسایی شد. در نتیجه؛ محتوای‌ برنامه‌ها ی‌ آموزش وپرورش متناسب‌ با سند تحول تغییر یابد. از ارتباطات درون ساختاری‌ برای‌ اجرای‌ سند تحول و افزایش‌ تاکید بر اجرای‌ سند تحول بنیادین‌ استفاده گردد، ضمایم‌ مفاد سند تحول به‌ گونه‌ای‌ تنظیم‌ شود تا فرصتی‌ برای‌ مدیریت‌ محوری‌ در مدارس ایجاد کند، از طریق‌ رده های‌ عالی‌ وزارت آموزش وپرورش عزم و اراده ادارات آموزش و پرورش برای‌ اجرای‌ سند بنیادین‌ تحول در آموزش و پرورش تقویت‌ شود، ساختار سازمانی‌ مناسب‌ با سند تحول در آموزش و پرورش ایجاد شود.