ارائه الگوی جامع محتوای آموزش والدین برای پیشگیری از آسیب‌های فضای مجازی در دانش‌آموزان - کریمی, سید مجید; جعفری, سید محمدباقر; شریفی راد, غلامرضا; خوش‌ گفتار مقدم, علی اکبر (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
امروزه عصر جدید، عصر فضای مجازی نامیده می‌شود که صاحب نظران آن را دولبه نام نهاده‌اند. از طرفی تأثیرات شگرف فضای مجازی بر تمام حوزه‌های زندگی اجتماعی انکارناپذیر است و از طرفی نیز آسیب‌ها و تهدیدهای آن نیز مورد توجه صاحب‌نظران قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر ارائه الگوی محتوایی آموزش والدین برای پیشگیری از آسیب‌های فضای مجازی در اختیار دانش‌آموزان است. روش این پژوهش کیفی و از نظر هدف کاربردی بود. جامعه آماری این پژوهش متخصصین حوزه فضای مجازی بودند که نمونه شامل 11 نفر از خبرگان در حوزه فضای مجازی به شیوه اشباع نظری و از طرح نمونه‌گیری در دسترس استفاده شد. روش گردآوری داده‌ها در این پژوهش مطالعه پیشینه، مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با خبرگان و صاحب‌نظران بوده است. برای اعتبار یافته‌ها از دیدگاه خبرگان و پایای نیز از ضریب توافق بین کدگذاران استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل یافته‌ها نیز از روش کدگذاری استفاده شد. یافته‌ها نشان داد که محتوای آموزش والدین جهت پیشگیری از آسیب‌های فضای مجازی بایستی شامل سه مؤلفه دانش(مزایای فضای مجازی، شناخت آسیب‌های فضای مجازی و ارتقای آگاهی والدین)، نگرش و مهارت (مهارت فناوری، فرزندپروری و مهارت‌های زندگی) باشد. می‌توان نتیجه گرفت والدین با توسعه دانش، مهارت و نگرش خود نسبت به فضای مجازی می‌توانند تا حدی از آسیب‌های فضای مجازی برای فرزندان خود بکاهند.