شناسایی مؤلفه‌ها و پیامدهای آموزش مجازی سواد رسانه‌ای سایبری مطالعه موردی: معلمان ابتدایی شهر زاهدان - سراوانی, الناز; شریعتمداری, مهدی; کردستانی, فرشته; حمیدی فر, فاطمه (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
هدف از انجام این پژوهش شناسایی مؤلفه‌ها و پیامدهای آموزش مجازی سواد رسانهای سایبری به معلمان ابتدایی شهر زاهدان است. این پژوهش به روش ترکیبی (کیفی- کمی) از نوع طرح متوالی اکتشافی انجام شد که در بخش کیفی از روش نظریه داده بنیاد و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده گردید. نمونه پژوهش در بخش کیفی، شامل کلیه خبرگان و صاحب‌نظران در حوزه مدیریت آموزشی و یا ارتباطات با گرایش رسانه است.بود که از روش نمونهگیری هدفمند مبتنی بر معیار و گلوله برفی استفاده شد. مصاحبه نیمه ساختاریافته با 25 نفر از خبره صورت گرفت. جامعه آماری در بخش کمی، معلمان دوره ابتدایی شهر زاهدان (2170نفر) بود که نمونهای به روش نمونه‌گیری تصادفی و به حجم 327 نفر انتخاب شد. ابزار پژوهش در این بخش، پرسشنامه محقق ساخته بر پایه مدل نظری حاصل ازنظر خبرگان در مرحله کیفی پژوهش بود.در بخش کیفی مصاحبه‌ها پیاده‌سازی شده و به شکل استقرایی و مبتنی بر شیوه گراندد تئوری، الگوی استروسین در نرم‌افزار MAXQDA12 مورد تحلیل قرار گرفتند، در بخش کمی داده‌ها با مدل معادلات ساختاری تحلیل شد. دانش، آگاهی، مهارت و نگرش مؤلفه‌های آموزش مجازی سواد رسانهای سایبری به معلمان بودند که در این میان دانش، آگاهی و مهارت بیشترین تأثیر را در سواد رسانه‌ای افراد داشتند. پیامدهای آموزش مجازی سواد رسانهای سایبری به معلمان نیز شامل پیامدهای اجتماعی، فردی و حرفهای بود که پیامدهای اجتماعی بیشترین بار عاملی داشت. در کل یافته‌های بخش کمی نتایج بخش کیفی را تائید کردند. نتایج این پژوهش بر ضرورت تقویت مهارت‌ها، آگاهی‌ها و دانش رسانه‌ای سایبری در آموزش مجازی تأکیددارند تا افراد بتوانند در این فضا به‌طور مؤثر و آگاهانه فعالیت کنند. همچنین، پیامدهای اجتماعی نقش محوری‌تری در تحلیل حاضر ایفا می‌کنند و این می‌تواند برای طراحی سیاست‌ها و استراتژی‌های اجتماعی و حرفه‌ای مؤثر باشد.