نقش آموزش‌های فراتحصیلی در توسعه مهارت‌های شغلی دانشجویان - رضایی, ندا; محمودی, یاسر (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
این پژوهش با هدف بررسی نقش آموزش‌های فراتحصیلی در توسعه مهارت‌های شغلی دانشجویان دانشگاه انجام شد. تمرکز این مطالعه بر درک تأثیر مشارکت در فعالیت‌های فراتحصیلی بر مهارت‌های حرفه‌ای و شخصی مورد نیاز برای موفقیت شغلی بود. این تحقیق با رویکرد کیفی و با استفاده از مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با ۲۹ دانشجو از دانشگاه‌های مختلف تهران انجام شد. شرکت‌کنندگان به‌صورت هدفمند انتخاب شدند تا تنوع تجربیات آن‌ها در زمینه آموزش‌های فراتحصیلی مدنظر قرار گیرد. داده‌ها با استفاده از روش تحلیل تماتیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و کدهای محوری در قالب مضامین اصلی دسته‌بندی شدند تا نقش آموزش‌های فراتحصیلی در توسعه مهارت‌ها مشخص شود. مطالعه چندین مضمون کلیدی مرتبط با توسعه مهارت‌ها از طریق فعالیت‌های فراتحصیلی را شناسایی کرد. این مضامین شامل بهبود مهارت‌های ارتباطی، مدیریت زمان، کار تیمی، حل مسئله، رهبری و مهارت‌های فنی بود. شرکت‌کنندگان گزارش دادند که مشارکت در این فعالیت‌ها به بهبود این مهارت‌ها منجر شده است. همچنین، مطالعه نشان داد که این فعالیت‌ها فرصت‌های شبکه‌سازی حرفه‌ای و افزایش توانایی‌های فرهنگی دانشجویان را تقویت می‌کنند. یافته‌ها با تحقیقات پیشین مبنی بر تأثیر مثبت مشارکت در فعالیت‌های فراتحصیلی بر قابلیت اشتغال و توسعه شخصی هم‌خوانی داشت. نتایج این پژوهش بر اهمیت آموزش‌های فراتحصیلی در آماده‌سازی دانشجویان برای ورود به بازار کار تأکید می‌کند. مشارکت در این فعالیت‌ها نه‌تنها مهارت‌های شغلی خاص را تقویت می‌کند، بلکه به توسعه حرفه‌ای و شخصی گسترده‌تر دانشجویان نیز کمک می‌کند. دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی باید برنامه‌های فراتحصیلی را در اولویت قرار داده و به ترویج آن‌ها بپردازند تا دانشجویان را به مهارت‌های لازم برای موفقیت در حرفه خود مجهز کنند.