شناسایی مؤلفه‌های الگوی عدالت اخلاقی در دانشگاه علوم پزشکی - استادی, منیر; قشقایی زاده, نصرالله; سعیدیان خوراسگانی, نرگس (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف این پژوهش شناسایی و تبیین مؤلفه‌های الگوی عدالت اخلاقی در دانشگاه علوم پزشکی بر اساس دیدگاه خبرگان و مدیران ارشد و منابع انسانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت داده‌ها کیفی است و با رویکرد نظریه داده‌بنیاد نظام‌مند انجام شده است. جامعه پژوهش شامل خبرگان، مدیران ارشد و کارشناسان منابع انسانی دانشگاه علوم پزشکی بود که بر اساس معیارهای مشخص و با روش نمونه‌گیری گلوله‌برفی انتخاب شدند. گردآوری داده‌ها از طریق مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته انجام گرفت و فرایند نمونه‌گیری تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل داده‌ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA صورت پذیرفت. نتایج تحلیل داده‌ها به شناسایی ۸۶ کد باز و ۳۶ کد محوری منجر شد که در قالب یک مدل مفهومی یکپارچه سامان‌دهی گردید. پدیده محوری مدل «عدالت اخلاقی در ساختار و فرآیندها» شناسایی شد و مؤلفه‌ها در پنج بعد عوامل علی، عوامل زمینه‌ای، عوامل مداخله‌گر، راهبردها و پیامدها طبقه‌بندی شدند. یافته‌ها نشان دادند رهبری اخلاقی، شفافیت، فرهنگ سازمانی و نظام‌های نظارت از مهم‌ترین عناصر شکل‌دهنده عدالت اخلاقی هستند. الگوی استخراج‌شده نشان می‌دهد عدالت اخلاقی در دانشگاه علوم پزشکی پدیده‌ای چندبعدی و سیستمی است که تحقق آن مستلزم هم‌سویی رهبری، ساختارها، فرآیندها و ارزش‌های اخلاقی سازمانی است و می‌تواند پیامدهای مثبتی همچون افزایش مشارکت، مسئولیت‌پذیری و ادراک عدالت را به همراه داشته باشد.