طراحی و اعتباربخشی الگوی برنامه درسی تلفیقی آموزش طبیعت‌گرایانه و دیجیتال در دوره اول ابتدایی - پیری, رباب; ادیب, یوسف; ملکی آوارسین, صادق (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف این پژوهش طراحی و اعتباربخشی الگویی یکپارچه برای تلفیق آموزش طبیعت‌محور و دیجیتال به‌منظور پاسخ‌گویی هم‌زمان به نیازهای رشدی کودکان و الزامات زیست‌بوم دیجیتال در دوره اول ابتدایی است. این مطالعه با رویکرد آمیخته (کیفی–کمی) انجام شد. در بخش کیفی از روش سنتزپژوهی بر اساس الگوی شش‌مرحله‌ای روبرتس و تحلیل مضمون استفاده گردید و ۱۸ مطالعه منتخب داخلی و خارجی تحلیل شد. در بخش کمی، به‌منظور اعتبارسنجی الگو، پژوهش ارزشیابی به‌کار گرفته شد. ابزار گردآوری داده‌ها پرسشنامه محقق‌ساخته بود که روایی محتوایی آن با شاخص CVR و نظر ۱۲ متخصص و پایایی آن با آلفای کرونباخ و ضریب توافق تأیید شد. نتایج تحلیل نشان داد الگوی نهایی در قالب ده عنصر مدل اکر (منطق، اهداف، محتوا، فعالیت‌ها، نقش معلم، منابع، گروه‌بندی، زمان، فضا و ارزشیابی) سازمان می‌یابد و دارای چهار بُعد اصلی فلسفی، راهبردی، زیرساختی و انسانی است. شاخص‌های برازش محتوایی نشان‌دهنده اعتبار بالای الگو بوده و ارزیابی خبرگان حاکی از قابلیت اجرایی و انسجام درونی مناسب آن است. الگوی پیشنهادی می‌تواند شکاف میان تجربه‌های طبیعی و دیجیتال دانش‌آموزان نسل آلفا را کاهش داده و چارچوبی نوین برای آموزش متوازن، کل‌نگر و سازگار با تحولات معاصر در دوره ابتدایی فراهم آورد.