شناسایی و اولویت‌بندی شاخص‌های اثرگذار رسانه‌ها بر مد و پوشش در ایران: پژوهشی کیفی - امیرخانی فرهاد; رونقی نوتاش مهناز; شاه محمدی عبدالرضا (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف پژوهش شناسایی، اولویت‌بندی و تبیین شاخص‌های اثرگذار رسانه‌ها بر مد و پوشش در ایران و ارائه یک الگوی بومی مبتنی بر اجماع خبرگان است. این پژوهش با رویکرد کیفی و مبتنی بر تکنیک دلفی انجام شد. در سه راند متوالی، ۱۴ نفر از متخصصان حوزه رسانه، مد و پوشاک، اعضای صنف پوشاک و کارگروه مد و لباس با روش نمونه‌گیری هدفمند و گلوله‌برفی انتخاب شدند. ابتدا ۱۳۵ شاخص از طریق فراتحلیل اولیه استخراج شد و سپس در مراحل دلفی پالایش و به ۱۲۰ شاخص نهایی تقلیل یافت. پرسشنامه‌های باز و بسته، همراه با طیف لیکرت، برای جمع‌آوری داده‌ها به‌کار رفت. میزان توافق خبرگان با ضریب کندال سنجیده شد و برای رتبه‌بندی شاخص‌ها از آزمون فریدمن استفاده گردید. نتایج نشان داد ۱۴ بعد اصلی و ۱۲۰ شاخص به‌طور معناداری بر رسانه‌های فعال در حوزه مد و پوشش اثرگذارند. ضریب کندال در راند سوم (491/0 = W) همراه با سطح معنی‌داری 0.000 بیانگر توافق مناسب میان خبرگان بود. نتایج آزمون فریدمن نشان داد «برندسازی ملی» (رتبه 1)، «شبکه‌های مجازی» (رتبه 2)، «تجارت الکترونیک» (رتبه 3)، «فروشگاه‌های مجازی» و «نمایش‌های زنده» در رتبه‌های بعدی قرار دارند. چهار لایه زیرساختی، فرآیندی، ارتباطی و نتیجه‌ای به عنوان ساختار نهایی مدل استخراج شد که در آن لایه نتیجه‌ای، به‌ویژه بُعد «پوشش» بالاترین تأثیر را در خروجی رسانه‌ای نشان داد. این مطالعه الگویی جامع برای تحلیل و ارتقای نقش رسانه‌ها در شکل‌دهی الگوهای مد و پوشش ایران ارائه می‌دهد. یافته‌ها نشان می‌دهد ابعاد کلیدی همچون برندسازی ملی، شبکه‌های مجازی، اقتصاد دیجیتال و هویت‌سازی فرهنگی بیشترین اثرگذاری را دارند و می‌توانند مبنایی برای سیاست‌گذاری، تولید محتوای راهبردی و توسعه پلتفرم‌های بومی در صنعت مد کشور قرار گیرند.