شناسایی عوامل کاهش ترک خدمت معلمان دوره ابتدایی با رویکرد تحلیل مضمون - داداشی حسن; احمدی فخر الدین; شفیع زاده حمید (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف این پژوهش شناسایی عوامل کاهش‌دهنده ترک خدمت معلمان دوره ابتدایی و ارائه یک چارچوب کیفی جامع مبتنی بر تحلیل مضمون است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش کیفی–اکتشافی با رویکرد استقرایی انجام شد. داده‌ها از طریق مطالعات اسنادی و مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با ۳۲ نفر از خبرگان دانشگاهی و متخصصان آموزش‌وپرورش گردآوری شد و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. تحلیل داده‌ها با استفاده از تحلیل مضمون و کدگذاری در سطوح مضامین پایه، سازمان‌دهنده و فراگیر و با بهره‌گیری از نرم‌افزار MAXQDA انجام گرفت. اعتبار یافته‌ها با معیارهای اعتمادپذیری، باورپذیری، تأییدپذیری و انتقال‌پذیری بررسی شد. نتایج نشان داد عوامل کاهش ترک خدمت معلمان در قالب ۵ مضمون فراگیر، ۱۸ مضمون سازمان‌دهنده و ۹۲ مضمون پایه قابل تبیین است. این مضامین فراگیر شامل عوامل فردی، شغلی، سازمانی–ساختاری، فرهنگی–فرایندی و محیطی هستند که به‌صورت تعاملی بر ماندگاری معلمان اثر می‌گذارند. نتایج بر ضرورت رویکردی چندبعدی و نظام‌مند در سیاست‌گذاری منابع انسانی آموزش‌وپرورش تأکید دارد و نشان می‌دهد مداخلات یک‌بعدی قادر به کاهش پایدار ترک خدمت معلمان نیستند.