بررسی محتوای کتاب‌های درسی آموزش قرآن دوره اول متوسطه و دین و زندگی دوره دوم متوسطه بر اساس شاخص‌های تربیتی قرآن کریم - شیرزاد محمود; شبابی مهریار; حاجی عبدالباقی مریم (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
این پژوهش با هدف تحلیل و ارزیابی میزان انطباق محتوای کتاب‌های آموزش قرآن و دین و زندگی دوره متوسطه با شاخص‌های تربیتی قرآن کریم انجام شد. این مطالعه با رویکرد کیفی و به شیوه تحلیل محتوای توصیفی انجام شد. جامعه آماری شامل کتاب‌های آموزش قرآن (پایه‌های هفتم تا نهم) و دین و زندگی (پایه‌های دهم تا دوازدهم) بود. واحد تحلیل مضمون در نظر گرفته شد و داده‌ها بر اساس شاخص‌های چهارگانه تربیتی قرآن (شناختی، عاطفی، رفتاری و پیامدی) استخراج و طبقه‌بندی گردیدند. نتایج نشان داد که در کتاب‌های آموزش قرآن دوره اول متوسطه بیشترین فراوانی مربوط به حیطه پیامدی (164 مورد) و حیطه شناختی (101 مورد) بوده است. در کتاب‌های دین و زندگی دوره دوم متوسطه نیز حیطه شناختی (144 مورد) و پیامدی (133 مورد) در صدر قرار داشتند. در مقابل، حیطه‌های گرایشی و رفتاری با وجود اهمیت بنیادین در شکل‌گیری هویت دینی دانش‌آموزان، کمتر مورد توجه قرار گرفته‌اند. این عدم توازن در توجه به ابعاد مختلف تربیت دینی می‌تواند موجب شکاف میان آگاهی، گرایش و رفتار عملی دانش‌آموزان شود. یافته‌ها بر ضرورت بازنگری در محتوای کتاب‌های درسی و تقویت شاخص‌های گرایشی و رفتاری تأکید دارند تا تربیت قرآنی به صورت متوازن تحقق یابد.