الگوی سواد دیجیتالی اعضای هیات علمی: رویکرد کیفی مبتنی بر نظرات خبرگان - کاکویی زهرا; برزویان شیروان صمد; خورسندی طاسکوه علی; طاهری مرتضی; واحدی مهدی (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
پژوهش حاضر کیفی ومبتنی بر نظر خبرگان با هدف تدوین الگوی سواد دیجیتالی اعضای هیات علمی بود به‌منظور گردآوری داده‌های پژوهش از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. دراین‌ارتباط جهت دستیابی به ابعاد و مؤلفههای شایستگی سواد دیجیتالی اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی، خبرگان و اعضای هیات علمی دانشگاه با سابقه سواد دیجیتالی دانشگاه علامه طباطبایی تهران به ‌عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد مبنای نمونه‌گیری نیز بر اساس اشباع نظری داده‌ها و 16 نفر بود. تحلیل داده‌های کیفی بر اساس اصول کلی اشتراس وکوربین (1998) که شامل؛ گذراندن سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، انجام‌شده است.نتایج نشان داد که الگوی شایستگی سواد دیجیتالی اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی استان تهران متأثر از موجبات علّی (فعالیت‌های یاددهی و یادگیری، توسعه منابع انسانی و پشتیبانی سازمانی و مدیریت)، عوامل زمینه‌ای (زیرساختهای فنی و فناوری، ساختار و سیاست آموزش عالی و عوامل قانونی و اخلاقی) و راهبردها (خرد،میانی و کلان) است. شرایط محیطی (پتانسیل‌ها و چالش‌های محیطی، عوامل سیاسی و اقتصادی) به نوبه خود بر راهبردها اثرگذار است. در نهایت تحت تأثیر مدل شایستگی سواد دیجیتالی اعضای هیات علمی دانشگاه علامه طباطبائی استان تهران پیامدهای فردی، کارایی و اثربخشی و پاسخگویی به جامعه حاصل می‌شود. دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی می‌توانند از یافته‌های این مطالعه برای ارتقاء واولویت‌بندی شایستگی‌های سواد دیجیتالی اعضای هیات علمی استفاده کنند.همچنین این مطالعه بینش‌های عملی را برای سیاست‌گذاران نهادی با هدف تقویت تحول شایستگی دیجیتالی در آموزش و یادگیری ارائه می‌دهد.