طراحی و اعتباریابی الگوی برنامه درسی علوم اجتماعی دوره متوسطه اول بر اساس مهارت های قرن بیست و یکم - کوهی صومعه فرحناز; بقایی حسین; دانشور هریس زرین (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی الگوی برنامهدرسی علوم اجتماعی دوره متوسطه بر اساس مهارتهای قرن بیست و یکم بود. این پژوهش از نوع توسعهای-کاربردی و بر اساس اهداف پژوهش از نوع آمیخته (کیفی و کمی) اکتشافی است. جامعه آماری مربوط به مصاحبه شامل متخصصان برنامهریزی درسی، معلمان متخصص علوم اجتماعی و سرگروههای آموزشی علوم اجتماعی بود. نمونه آماری شامل تعداد 16 نفر بود که با استفاده از روش نمونهگیری هدفمند و بر اساس معیارهای ورود و خروج به مصاحبه انتخاب شدند و تعداد نمونه آماری بر اساس اشباع دادهها تعیین شد. جامعه آماری مربوط به بخش پرسشنامه و اعتباریابی الگو نیز شامل متخصصان برنامهریزی درسی، معلمان متخصص علوم اجتماعی، سرگروههای آموزشی علوم اجتماعی و دانشجویان دکتری شهر تبریز در رشته برنامهریزی درسی بود که تعداد آن‌ها 700 بود. نمونه آماری نیز تعداد 244 نفر بود که با استفاده از روش نمونهگیری در دسترس انتخاب شده و تعداد آن‌ها بر اساس جدول مورگان تعیین شد. در پژوهش حاضر برای گردآوری دادههای پژوهش از سه ابزار سنتزپژوهی، مصاحبه و پرسشنامه برای گردآوری دادهها استفاده شد که روایی و پایایی آن‌ها مورد تایید است. برای تجزیه و تحلیل دادههای پژوهش از نرمافزارهای SPSS-26 و PLS-3 استفاده شد. بر اساس یافتههای پژوهش الگوی طراحی شده برای برنامهدرسی علوم اجتماعی بر اساس مهارتهای قرن بیست ویکم دارای 3 مولفه اصلی، 11 مولفه فرعی و 58 مفهوم است که که با اطمینان میتوان گفت که هر سه مولفه و یازده زیرمولفه و 58 مفهوم کفایت لازم را برای ماندن در پژوهش دارند و بنابراین الگوی پیشنهادی پژوهش از برازش مطلوب برخوردار است. همچنین نتایج نشان داد که الگوی طراحی شده از پایایی و سازگاری درونی مطلوب برخوردار است و میتوان با اطمینان گفت که وضعیت پایایی و روایی مدل همگرایی پژوهش تایید میشود و بنابراین الگوی طراحی شده برای مولفههای برنامهدرسی علوم اجتماعی دوره متوسطه اول بر اساس مهارتهای قرن بیست و یکم از اعتبار مطلوبی برخوردار است.