اعتباریابی الگوی برنامه درسی تربیت اخلاقی و تربیت اجتماعی دوره اول متوسطه مدارس هرمزگان - الماسی محمد; عابدینی مهنوش; رحمانی محمدنور (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف پژوهش حاضر، طراحی و اعتباریابی الگوی برنامه درسی تربیت اخلاقی و تربیت اجتماعی برای دوره اول متوسطه مدارس استان هرمزگان بود. این پژوهش از نوع آمیخته (کیفی–کمی) است. در بخش کیفی با استفاده از نظریه داده‌بنیاد، داده‌ها از طریق مصاحبه نیمه‌ساختاریافته با ۳۰ نفر از متخصصان حوزه تربیت اخلاقی و اجتماعی و معلمان باتجربه گردآوری و در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. در بخش کمی، به‌منظور اعتبارسنجی مدل طراحی‌شده، پرسشنامه محقق‌ساخته بر روی نمونه‌ای ۳۱۷ نفره از معلمان، مدیران و کارشناسان آموزش و پرورش توزیع گردید و داده‌ها با استفاده از مدل‌سازی معادلات ساختاری و نرم‌افزارهای SPSS و SMART PLS تجزیه‌وتحلیل شد. نتایج نشان داد که مدل طراحی‌شده از اعتبار روایی و پایایی مناسبی برخوردار است. شاخص‌های آماری نظیر AVE، آلفای کرونباخ، پایایی مرکب، HTMT، Q²، f² و GOF همگی در دامنه مطلوب بودند. همچنین رابطه معناداری بین مؤلفه‌های مدل (از جمله راهبردها، عوامل زمینه‌ای، پیشران‌ها و بازدارنده‌ها) با پیامدهای تربیت اخلاقی و اجتماعی وجود دارد. الگوی ارائه‌شده با توجه به ویژگی‌های فرهنگی، اجتماعی و آموزشی منطقه، الگویی بومی و قابل اتکا برای طراحی برنامه درسی تربیت اخلاقی و اجتماعی محسوب می‌شود که می‌تواند به عنوان راهنمایی کاربردی در سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی آموزشی مورد استفاده قرار گیرد.