ارائه الگوی کیفیت خدمات آموزشی با رویکرد منابع انسانی در دانشگاه‌های دولتی کشور عراق با استفاده از رویکرد داده بنیاد - لفته المالكى رؤى عبد الصاحب; کفاش پور آذر; مهارتی یعقوب; قرونه داوود (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
دانشگاه‌ها باید اصول کیفیت آموزشی را رعایت کنند تا بتوانند به جامعه خدمت نمایند تا بتوانند بهبودهایی قابل توجه در کشورها ایجاد نمایند. لذا هدف این پژوهش ارائه الگوی کیفیت خدمات آموزشی در دانشگاه‌های دولتی عراق می‌باشد. بدین منظور از فلسفه‌ تفسیری، رویکرد کیفی، استراتژی داده بنیاد با رویکرد ظهور یابنده و روش تحلیل، تحلیل مضمون مبتنی بر رویکرد کدگذاری گلیزری استفاده شده است. جامعه‌ مورد مطالعه این پژوهش، خبرگان دانشگاه‌های دولتی کشور عراق هستند. خزانه کیفی این پژوهش، شامل مدیران و خبرگانی از دانشگاه‌های منتخب است که آگاهی تئوری و عملی در زمینه موضوع مورد مطالعه داشته، احاطه و تسلط کافی نسبت به فرآیندهای کیفیت خدمات داشته باشند و آنرا در قسمتهای مختلف تجربه کرده باشند. نمونه مورد مطالعه نیز 21 نفر از افرادی هستند که حداقل ۸ سال سابقه کار مرتبط و آگاهی کامل از فرآیندهای کیفیت خدمات آموزشی داشته باشند. به منظور انجام نمونه‌گیری از نمونه‌گیری نظری استفاده شد. قابلیت اعتماد یافته‌های این پژوهش(روایی و پایایی) نیز از طریق چهار معیار گوبا و لینکلن که شامل اعتبارپذیری، انتقال پذیری، قابلیت اطمینان، تاییدپذیری است، انجام شد. به منظور کدگذاری از درمرحله کدگذاری حقیقی و نظری بهره گرفته شد. به منظور کدگذاری نظری از خانواده «شش سی» گلیزر استفاده شد. لذا علل ایجادکننده کیفیت خدمات آموزشی شامل مدیریت منابع انسانی، مدیریت بهبود و توسعه، مدیریت مالی، رهبری، جبران خدمات، هدفمندی، اعتماد، محیط و عوامل رفتاری همچنین عوامل همبسته شامل دانش، همکاری، آموزش کارکنان، برنامه بلندمدت، کیفیت محوری، قوانین و شرایط میانجی شامل تیم محوری، ارزیابی، انگیزه، ارتباطات، حمایت، نخبه پروری، ارزش آفرینی، بهره وری، تسهیل کنندگان و علم محوری همچنین عوامل تعدیل‌گر شامل غنی سازی، فرهنگ و جو، همدلی، بهبود مستمر، شفافیت و عدالت و پیامدها شامل بهبود و توسعه و خلق و ایجاد می‌باشد. نتایج نشان داد بکارگیری مولفه‌های مدل میتواند دانشگاه‌های دولتی عراق را به دانشگاه‌هایی با سطوح بالاتر کیفیت آموزشی برساند تا در آینده پیشرفت بهتری در دانشگاه‌ها و سطح علمی جامعه حاصل آید.