شناسایی پیشران‌های توسعه ورزش حرفه‌ای کشور عراق در افق 1416 - جبری علی احمد نجم; خوروش مجید; عطیه دخیل علی; عسکری احمدرضا; تقیان فرزانه (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
هدف این پژوهش شناسایی پیشران‌های کلیدی تأثیرگذار بر توسعه ورزش حرفه‌ای در عراق تا افق 1416 هجری شمسی بود. این مطالعه با استفاده از طراحی کیفی اکتشافی انجام شد. نمونه‌گیری هدفمند و گلوله برفی برای انتخاب 25 نفر از ذینفعان، شامل مدیران ارشد باشگاه‌های ورزشی، مسئولین وزارت جوانان و ورزش، خبرگان مدیریت ورزشی و آینده‌نگاران استفاده شد. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های عمیق نیمه‌ساختاریافته، تحلیل اسناد و برگزاری کارگاه‌های آینده‌نگاری گردآوری شدند. تحلیل داده‌ها با روش تحلیل مضمون و با استفاده از روش مثلث‌سازی برای افزایش اعتبار و پایایی انجام شد. پیشران‌های کلیدی شناسایی‌شده شامل عوامل اقتصادی نظیر خصوصی‌سازی، معافیت‌های مالیاتی و حقوق پخش تلویزیونی؛ عوامل اجتماعی و فرهنگی همچون عدالت جنسیتی و حمایت جامع از ورزشکاران جوان؛ پیشرفت‌های فناوری به‌ویژه استفاده از هوش مصنوعی در تحلیل‌های ورزشی؛ و بهبود حکمرانی از طریق شفافیت، ارزیابی عملکرد و مشارکت ذینفعان بودند. یافته‌ها همچنین بر اهمیت هم‌افزایی ورزش با سایر بخش‌ها نظیر بهداشت و گردشگری برای دستیابی به رشد پایدار تأکید داشتند. مشارکت‌کنندگان بر ضرورت برنامه‌های آموزشی هدفمند و نقش رسانه‌ها در ترویج ورزش حرفه‌ای تأکید کردند. توسعه ورزش حرفه‌ای در عراق نیازمند رویکردی چندبعدی است که ترکیبی از مشوق‌های اقتصادی، ادغام فناوری، و اصلاحات حکمرانی باشد. پرداختن به چالش‌هایی مانند مدیریت منابع، زیرساخت‌های محدود، و نابرابری جنسیتی و استفاده از فرصت‌های شناسایی‌شده می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد یک اکوسیستم ورزشی پویا و رقابتی شود. این مطالعه بینش‌های کاربردی برای سیاست‌گذاران و ذینفعان جهت تدوین استراتژی‌های هدفمند توسعه ورزش فراهم می‌کند.