شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر در رتبه بندی مدارس عراق از دیدگاه ذینفعان - سمیر حریز جمانه; صنوبری محمد; عبدالله غالی نجم; شاه طالبی بدری (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2025)
پژوهش حاضر به شناسایی و اولویت بندی عوامل مؤثر بر رتبه بندی مدارس در آموزش و پرورش عراق از دیدگاه ذینفعان پرداخته است. این مطالعه به روش کیفی-کمی و با مشارکت گروه‌های مختلف شامل مدیران مدارس، معلمان و اعضای انجمن اولیا و مربیان انجام شده است. در مرحله کیفی، با استفاده از مصاحبه‌های نیمه‌ساخت‌مند و تحلیل مضامین، عواملی که بر رتبه‌بندی مدارس تأثیر دارند استخراج و به کدهای اولیه و مضامین پایه تبدیل شدند. سپس با دسته‌بندی این مضامین، مضامین سازمان‌دهنده و یک مضمون فراگیر شکل گرفت. برای اعتبارسنجی مدل، روش‌های مختلفی مانند بازخورد به مشارکت‌کنندگان و بررسی منابع علمی مورد استفاده قرار گرفت. اعتمادپذیری یافته‌ها نیز از طریق نظرات کمیته راهنما و محاسبه CVI و CVR تأیید شد. در بخش کمی، یک پرسشنامه تنظیم و در اختیار 282 نفر از مدیران، معلمان و اعضای انجمن اولیا و مربیان قرار گرفت. با استفاده از آزمون t تک نمونه‌ای، میزان موافقت اعضا با عوامل استخراج‌شده مورد سنجش قرار گرفت و در نهایت، رتبه‌بندی این عوامل با آزمون فریدمن انجام شد. نتایج نشان داد که در مجموع 76 مضمون شاخص در قالب 10 مولفه (ارگونومی، امکانات و تجهیزات آموزشی، خدمات آموزشی، مدیریت منابع انسانی، رضایت ذینفعان (دانش‌آموزان، والدین، معلمان و مدیران، مدیریت مدرسه، بروندادهای مدرسه) شناسایی و اولویت بندی شد.