ارائه مدل پارادیمی آموزش عمومی از دیدگاه صاحب‌نظران تعلیم و تربیت - مصباحیان اعظم; افضل خانی مریم; خانزادی خدیجه (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
این پژوهش با هدف بررسی و نقد وضعیت موجود آموزش عمومی از دیدگاه صاحب‌نظران تعلیم و تربیت و برنامه‌ریزان درسی انجام شد. در این پژوهش به دلیل ماهیت و ویژگی موضوع از روش تحقیق کیفی مبتنی بر مدل پارادایمی گرندد تئوری استفاده شد. شرکت کنندگان در پژوهش را مقالات مرتبط با موضوع پژوهش در بازه زمانی 1390 تا 1400 و متخصصان برنامه درسی و تعلیم و تربیت تشکیل دادند. حجم نمونه با اشباع نظری 21 نمونه (4 مقاله و 17 مشارکت کننده) بود. روش نمونه‌گیری از نوع گلوله برفی بود. ابزار پژوهش مصاحبه‌های نیمهساختاریافته بود. برای بررسی روایی پژوهش از چهار معیار قابلیت اعتبار، قابلیت انتقال، قابلیت تأیید و اطمینان پذیری استفاده شد. همچنین به منظور بررسی قابلیت اعتماد، از درصد توافق بین دوکدگذار استفاده شد که مقدار آن 84/0 حاصل شد. یافته‌ها نشان داد که مدل پارادایمی آموزش عمومی از دیدگاه صاحبنظران تعلیم و تربیت و برنامه‌ریزان درسی تحت تأثیر 19 مقوله اصلی، 49 مقوله فرعی و 262 مفهوم باز است. لذا طبق نتایج پیشنهاد می‌شود که مدیران از تفکر قالبی و نگاه سطحی خارج شده و به جای استفاده از چارچوب‌های از قبل مشخص شده، چارچوب‌های تازه‌ای را در حوزه آموزش عمومی متناسب با نیازهای دنیای جدید ایجاد نمایند. همچنین رویکرد مشارکتی (استفاده از آراء و عقاید کنشگران دخیل در نظام آموزشی) در تبیین سیاست‌ها به کار گرفته شود.