مقایسه اثر بخشی آموزش درگیری شناختی با آموزش راهبردهای فراشناخت بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان - آذرافروز مریم; منشئی غلامرضا; قمرانی امیر (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
این پژوهش با بررسی تفاوت بین اثربخشی بسته آموزشی درگیری شناختی و بسته آموزش‌های فراشناخت بر اهمال کاری تحصیلی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی وطرح آن از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر در قسمت کمی شامل کلیه دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان کازرون نیم سال اول 1399-1398 بودند که تعداد این افراد 250 نفر بود. روش نمونه گیری جهت مقایسه بسته درگیری شناختی و راهبردهای فراشناختی به صورت هدفمند ابتدا پرسش نامه اهمالکاری تحصیلی (سواری، 1390) روی 250 نفراز دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان کازرون اجرا شد. و از بین کسانی که در اهمالکاری تحصیلی نمره تا 48 به دست آوردند،تعداد 45 نفر به شیوه هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (درگیری شناختی15 نفر- راهبرد فراشناخت 15 نفر) و گروه کنترل 15 نفرگمارده شدندِ. در مرحله پس آزمون و پیگیری بین میانگین نمرات اهمال کاری تحصیلی در گروه کنترل با گروه آموزش فراشناخت(001/0p<) و بسته آموزش درگیری شناختی (01/0p<) تفاوت معنی داری وجود دارد که نشان می‌دهد میزان تأثیر آموزش فراشناخت بر کاهش اهمال کاری تحصیلی در پس آزمون و پیگیری به ترتیب برابر با 5/33 و 1/28 درصد حاصل شده است. تأثیر بسته آموزش درگیری شناختی در کاهش اهمال کاری تحصیلی در پس آزمون و پیگیری به ترتیب برابر با 9/69 و 66 درصد حاصل شده است. ضمن معنی داری اثرات هر د وروش آموزشی درگیری شناختی و فراشناخت در کاهش اهمال کاری تحصیلی در مرحله پس آزمون، در هر دو روش آموزشی اهمال کاری تحصیلی در مرحله پیگیری افزایش داشته است، و در مقایسه دو روش آموزشی نیز، در هر دو مرحله پس آزمون و پیگیری، روش آموزشی درگیری شناختی اثربخش تر از آموزش فراشناخت بوده است.