شناسایی و اولویت‌بندی عوامل مؤثر بر بازماندگی از تحصیل در نظام آموزش و پرورش در ایران - حسین‌زاده مریم; پوشنه کامبیز; عصاره علیرضا; نوبخت محمدباقر; رضازاده بهادران حمیدرضا (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
پژوهش حاضر با هدف شناسایی و اولویت‌بندی عوامل مؤثر بر بازماندگی از تحصیل در نظام آموزش و پرورش در ایران انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و همچنین، به لحاظ نوع دادهها، آمیخته که به لحاظ ماهیت تحلیل محتوا متون مصاحبه بود. جامعه آماری شامل خبرگان در زمینه بازماندگی از تحصیل بودند. در بخش تحلیل محتوا حجم نمونه 15 مصاحبه‌شونده با توجه به اصل اشباع و روش نمونهگیری هدفمند بودند. در بخش تحلیل محتوا، برای محاسبه روایی سوال‌های مصاحبه از نظر خبرگان مورد بررسی قرار گرفت و برای محاسبه پایایی از توافق بین دو کدگذار، توافق درون آزمودنی و در بخش کمی در مورد پرسشنامه مقایسه زوجی برای روایی از روایی محتوا و برای پایایی از نرخ سازگاری استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن ابزارها بود. روش تجزیه و تحلیل دادهها، در بخش کیفی تحلیل مضمون (مضامین پایه، سازمان‌دهنده و فراگیر) با نرم‌افزار MaxQDA-V2018 و در بخش کمی برای اولویت‌بندی از فرایند تحلیل سلسله‌مراتبی با استفاده از نرم‌افزار Expertchoice-V11 استفاده شد. یافتهها نشان داد عوامل مؤثر بر بازماندگی از تحصیل در نظام آموزش و پرورش در ایران به ترتیب اولویت شامل عوامل اقتصادی خانواده (0.355)، عوامل اجتماعی خانواده (0.273)، عوامل روانشناختی دانش‌آموزان (0.209) و عوامل آموزشی (0.163) است.