تأثیر اقتصاد بازار در نظام آموزشی متوسطه (مورد مطالعه: شهر تهران در سال 1400-1399) - قنبریان علویجه مهناز; حضرتی صومعه زهرا; معدنی سعید (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
هدف این پژوهش بررسی تأثیر اقتصاد بازار در نظام آموزشی متوسطه در دانشآموزان پسر بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و ار نظر روش، کمی (اسنادی و پیمایشی) بوده است. جامعۀ آماری متشکل از دانشآموزان پسر دوره دوم متوسطه که در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰ در شهر تهران مشغول به تحصیل‌ بودند که تعداد 383 نفر به صورت نمونهگیری خوشه‌ای چند مرحلهای به عنوان نمونۀ پژوهش انتخاب شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جهت بررسی پایایی ابزار از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. اعتبار صوری، پرسش‌نامه و محتوایی آن توسط متخصصان مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌های تحقیق با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی انجام گرفت. نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن نشان داد که اقتصاد بازار در نظام آموزشی متوسطه در بین دانش آموزان شهر تهران تأثیر معناداری دارد. نیازهای فنی و ابزاری، نیازهای شناختی، نیازهای شخصیتی در نظام آموزشی متوسطه در بین دانش آموزان شهر تهران تأثیر معناداری ندارد. نیازهای ارتباطی و نیازهای مدیریتی در نظام آموزشی متوسطه در بین دانش آموزان شهر تهران تأثیر معناداری دارد. اقتصاد بازار در نظام آموزشی متوسطه انتخاب رشته در بین دانشآموزان شهر تهران تأثیر معناداری دارد. اقتصاد بازار در نظام آموزشی متوسطه در ادامه تحصیل و ترک تحصیل دانش آموزان شهر تهران تأثیر معناداری ندارد. می‌توان نتیجه گرفت که بازار و نیازهای آن با نظام آموزشی ارتباط دارد و در صورتی که بین آنها برنامه‌ریزی مناسب صورت گیرد می‌توان شاهد افزایش کارایی بازار بود.