اعتباربخشی الگوی عدالت آموزشی برای آموزش و پرورش عراق - حمدالله مرحب الاسدی جلال; آقاکثیری زهره; عبدالعزیز سلیف موفق; عبداللهى سيد مجيد (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
پژوهش حاضر با هدف طراحی و اعتباربخشی الگوی عدالت آموزشی برای آموزش و پرورش عراق انجام شد. پژوهش حاضر بر حسب هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ شیوه جمع آوری داده‌ها توصیفی از نوع پیمایشی می‌باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان آموزش و پرورش کشور عراق به تعداد 1122345 نفر بوده است. از این تعداد مطابق با جدول کرجسی و مورگان(1970) تعداد 384 نفر برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند. روش نمونه‌گیری در پژوهش حاضر خوشه‌ای بود. ابزار گردآوری داده‌ها نیز پرسشنامه محقق ساخته بود. به منظور بررسی روایی ابزار سنجش از دو روش اعتبار محتوا(روایی صوری) و اعتبار سازه(رویکرد تحلیل عاملی تأییدی) استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده‌ها نیز از رویکرد تحلیل عامل تأییدی اعتبار با نرم افزار Amos استفاده شد. یافته‌ها نشان داد تحلیل عامل تأییدی مقوله عدالت در حوزه دانش‌آموزان، والدین، معلمین و مدیران بیانگر این بود که مفاهیم اولیه «دانش‌آموزان» با ضریب مسیر 98/. و «معلمان » با ضریب مسیر52/. «مدیران» با ضریب مسیر 35/. و «والدین» با ضریب مسیر 92/. دارای همبستگی قوی با عامل «عدالت در حوزه منابع انسانی» هستند و شاخص‌هایی قوی جهت اندازه‌گیری آن محسوب می‌شوند. همچنین مقادیر P برای کلیه مفاهیم اولیه این عامل کوچک‌تر از 5/. بوده که نشان دهنده ارتباط معنی‌دار هر مقوله با عامل اصلی مرتبه بالاتر از خود می‌باشد. می‌توان نتیجه گرفت برای ایجاد عدالت اجتمکاعی پرداختن به شاخص‌ها و متغیرهای مورد بحث این پژوهش ضروری است و لذا برنامه‌ریزان باید بدان‌ها توجه جدی نمایند.