مقایسه اثربخشی یادگیری مغز محور و راهبردهای خودتنظیمی بر پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص - ایمانی زهره; جاجرمی محمود; ماهور حسین (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی دو رویکرد آموزشیِ یادگیری مغز محور و راهبردهای خودتنظیمی بر پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان مبتلا به اختلالات یادگیری خاص انجام شده است. پژوهش حاضر به روش نیمه ‌تجربی با استفاده از طرح پیش‌آزمون-پس‌آزمون و گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش‌آموزان مقطع ابتدایی مبتلا به اختلال یادگیری خاص بود که به‌طور تصادفی در سه گروه (یادگیری مغز محور، راهبردهای خودتنظیمی و گروه کنترل) قرار گرفتند. ابزارهای گردآوری داده‌ها شامل پرسشنامه ها، آزمون‌های استاندارد پیشرفت تحصیلی بود. یافته‌ها نشان داد هر دو مداخله آموزشی به‌طور معناداری موجب بهبود پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان دارای اختلالات یادگیری شدند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که هر دو رویکرد یادگیری می‌توانند به‌عنوان ابزارهای مؤثر در ارتقای توانمندی‌های تحصیلی و شناختی دانش‌آموزان دارای اختلالات یادگیری خاص به کار گرفته شوند. ترکیب این دو رویکرد می‌تواند چارچوبی جامع برای بهبود یادگیری و رشد شناختی این دانش‌آموزان فراهم آورد و به افزایش کیفیت آموزش در سیستم‌های آموزشی معاصر کمک کند.