ارائه مدل به‌کارگیری هوش مصنوعی در سازمان‌های خصوصی با تأثیر از مدیریت منابع انسانی: پیشایندها و پیامدها - راهدارپور جواد (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل به‌کارگیری هوش مصنوعی در سازمان‌های خصوصی با تأثیر از مدیریت منابع انسانی با در نظر گرفتن پیشایندها و پیامدها انجام شد. روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی برحسب نوع داده، آمیخته (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی بود. جامعه آماری پژوهش را سه بخش اسناد و مدارک علمی، بخش کیفی (خبرگان) و بخش کمی (مدیران منابع انسانی سازمان ها و شرکت های خصوصی شهر تهران) تشکیل دادند. حجم نمونه در بخش کیفی شامل 19 خبره بود که با استفاده از اصل اشباع و روش نمونه‌گیری غیر تصادفی هدفمند انتخاب شدند. همچنین در بخش کمی، 252 مدیر با روش نمونه‌گیری دردسترس انتخاب شدند. در بخش کیفی این پژوهش برای گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و در مرحله کمی از پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از بخش کیفی استفاده شد. در بخش کیفی برای محاسبه روایی ازنظر خبرگان و برای محاسبه پایایی از توافق درون موضوعی و همچنین توافق بین دو کدگذار استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن داده‌های بخش کیفی بود. همچنین، به منظور تعیین روایی پرسشنامه از روایی محتوایی و سازه و برای محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن ابزار بود. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی تحلیل مضمون با نرم‌افزار Maxqda 2022 بود و همچنین در بخش کمی با توجه به سؤال های پژوهش از روش های آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای و تحلیل عاملی تأییدی) با استفاده از نرم‌افزارهای Spss-v23 و Smart pls-v8 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد پیشایندهای به‌کارگیری هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی شامل استراتژی و چشم‌انداز سازمان، فرهنگ سازمانی و منابع و زیرساخت ها و پیامدهای آن شامل بهبود فرآیند استخدام، توسعه آموزش، کاهش خطا و افزایش دقت و ایجاد مزیت رقابتی بود، همچنین بر اساس پیشایندها و پیامدهای شناسایی‌شده مدل پژوهش طراحی شد که از اعتبار مناسبی برخوردار بود.