بررسی رابطه عوامل زمینه‌ای با پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان پایه چهارم؛ پژوهشی ترکیبی با داده‌های‌ایرانی تیمز 2019 - عباسی رویا; عباسی عفت; ایزانلو بلال; گرامی پور مسعود (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
هدف از این پژوهش بررسی رابطه عوامل زمینه‌ای با پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان پایه چهارم؛ پژوهشی ترکیبی با داده‌های‌ایرانی تیمز 2019 بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش‌آموزان پایه چهارم ابتدایی دختر و پسر‌ایرانی می‌باشند که در آزمون تیمز 2019 شرکت کرده بودند. نمونه آماری‌این پژوهش نیز شامل 224 مدرسه و تعداد 6010 دانش‌آموز (دختر وپسر) پایه چهارم ابتدایی با میانگین سنی 2/10 ماه است که در مطالعه تیمز 2019 شرکت داشتند. تیمز 2019 برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز مربوط به پیشرفت تحصیلی دانش‌آموزان در ریاضی و علوم، از ابزار دفترچه آزمون پیشرفت تحصیلی و پرسشنامه‌های مرتبط با 5 زمینه برنامه درسی، مدرسه، معلم، دانش‌آموز و پرسشنامه والدین استفاده کرد که شامل 5 دفترچه آزمون درس ریاضی و درس علوم و 5 پرسشنامه پیشینه کاوی است.تجزیه و تحلیل با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون چند سطحی و با استفاده از نرم افزار R و بسته lmeR انجام شد و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای سطح دانش آموز، والدین، معلم، مدرسه و برنامه درسی با پیشرفت ریاضیات رابطه معنی‌داری دارند و این روابط در سطح مدرسه (کلاس) متفاوت است (01/0=>P) همینطور متغیرهای سطح دانش آموز، والدین، معلم، مدرسه و برنامه درسی با پیشرفت علوم رابطه معنی‌داری دارند و این روابط در سطح مدرسه (کلاس) متفاوت است (01/0=>P).