بررسی ابعاد اثرگذار بر دانشگاه‌های نوآور در آموزش عالی عراق - العفاری ایاد رزاق کاظم; تقوایی یزدی مریم; الخطیب منی محمد عباس; امامی ریزی کبری (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
پژوهش حاضر با هدف بررسی ابعاد اثرگذار بر دانشگاه‌های نوآور در آموزش عالی عراق به روش توصیفی پیمایشی در سال تحصیلی1403 انجام گردید. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه اعضای هیأت علمی و مدیران دانشگاه‌های عراق بوده است. نمونه‏ها بر اساس فرمول کوکران به تعداد 385 نفر محاسبه و به روش نمونه‏گیری تصادفی انتخاب شدند. برای جمع‏آوری داده‏ها در مرحله کمی، از پرسشنامه محقق‏ساخته استفاده گردید و برای تعیین روایی ابزار، از روایی صوری و محتوایی که شامل دو شاخص نسبت روایی‏محتوا (CVR) وشاخص روایی‏محتوا (CVI) بوده و جهت تعیین پایایی ابزار از آلفای‏کرونباخ و پایایی‏ترکیبی استفاده شده است. برای تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها، از فراوانی، درصد فراوانی، نمودار، جدول، میانگین و انحراف استاندارد استفاده شد و جهت بررسی نرمال بودن توزیع داده‌ها از آزمون کولموگروف اسمیرنوف استفاده شد و برای بررسی سؤال‌های پژوهش از آزمون‏های آماری کولموگروف اسمیرنوف، تحلیل عاملی تأییدی، مطلوبیت (از ۱ تا 33/۲ کمتر مطلوب ۳۳/۲ تا ۶۶/۳ نسبتاً مطلوب، ۶۶/۳ تا 5 مطلوب)، برازش مدل استفاده شد. تجزیه ‌و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم‌افزارهای Spss21 و Samartpls3 انجام گرفت. یافته‌ها نشان داد ابعاد استراتژیک، ساختاری-سازمانی، آموزشی، پژوهشی و تعامل و ارتباطات به ترتیب بیشترین تأثیر را بر نوآوری دانشگاه‌های عراق دارند. مدل ارائه‌شده دارای برازش قوی است و نشان‌دهنده اهمیت برنامه‌ریزی استراتژیک و زیرساخت‌های سازمانی در تقویت نوآوری است. نتایج پژوهش حاکی از ضرورت تدوین استراتژی‌های نوآورانه، بهبود ساختارهای سازمانی و تقویت ارتباطات بین‌المللی است. این مدل می‌تواند به توسعه نوآوری در دانشگاه‌های عراق و همگام‌سازی با تحولات جهانی کمک کند.