الگوی تربیت سیاسی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان و غیرمسلمان - شریفات لطیف; ماشینچی علی اصغر; قلتاش عباس; هاشمی سید احمد (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه, 2024)
هدف از تدوین این پژوهش ارائه الگوی تربیت سیاسی از دیدگاه اندیشمندان مسلمان و غیر مسلمان است که با تاکید بر دیدگاه فلسفی شهید مطهری و جان دیویی در رابطه با تربیت سیاسی صورت گرفته است. روش تحقیق؛ كیفی از نوع تحلیل محتوای قیاسی است که با استفاده از رویکرد وصفی تفسیری به تحلیل مبانی فلسفی تربیت سیاسی پرداخته است. جامعه آماری در این پژوهش شامل تحلیل محتوای کلیه کتب و منابع نوشته شده پیرامون مبحث تربیت سیاسی است. روش نمونه گیری به صورت نمونه گیری هدفمند است. در این پژوهش برای بررسی روایی از معیار باورپذیری و برای پایایی، از معیار اطمینان پذیری استفاده شده است. نتایج حاصل از کدگذاری آزاد یا اولیه اندیشه‌های تربیت سیاسی فلاسفه مسلمان نشان می‌دهد که 38 مفهوم اولیه با کدگذاری آزاد استخراج شده است. پس از تعیین کدهای باز و مقولات محوری در ادامه به کدگذاری گزینشی مبادرت شد. حاصل این کدگذاری نشان داد که اندیشه تربیت سیاسی فلاسفه اسلامی مبتنی بر تربیت سیاسی معرفت شناسانه، مشارکت محور، شریعت مدار، عدالت محور و اتحاد محور می‌باشد. در ادامه، نتایج حاصل از کدگذاری آزاد یا اولیه اندیشه‌های تربیت سیاسی فلاسفه غیرمسلمان نشان می‌دهد که 43 مفهوم اولیه با کدگذاری آزاد به دست آمده است. پس از تعیین کدهای باز و مقولات محوری در ادامه به کدگذاری گزینشی مبادرت شد و مشخص گردید که اندیشه تربیت سیاسی فلاسفه غیرمسلمان مبتنی بر تربیت سیاسی آگاهی بخش، اراده‌گرا و جامعه‌گرا می‌باشد. در مجموع استناد به این نتایج می‌تواند به عنوان گامی مهم و اثربخش جهت تبیین الگوی تربیت سیاسی در نظام آموزش و پرورش باشد تا دانش آموزان با محوریت ارزش‌های سیاسی مورد تربیت قرار بگیرند.