طراحی مدل نظری تربیت جنسی در نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران - حسین پور سید کمال; میرزا محمدی محمد حسن; وطن خواه حمیدرضا (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
این مطالعه به بررسی و طراحی یک مدل نظری برای تربیت جنسی در نظام آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران می‌پردازد. هدف اصلی ایجاد چارچوبی منسجم برای آموزش جنسی است که ضمن حفظ اصول اسلامی، به نیازهای اجتماعی و فرهنگی جامعه پاسخ دهد. روش پژوهش بر اساس پارادایم‌های پژوهشی حاکم در حوزه تربیتی طراحی شده است. در مرحله نخست، تحلیل محتوای اسناد بالادستی از جمله سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، سند ملی و سند چشم‌انداز بیست‌ساله انجام شد. برای شناسایی وضعیت برنامه درسی تربیت جنسی، از روش سنتز پژوهی و تحلیل محتوای اسناد استفاده گردید. اطلاعات از پایگاه‌های داده داخلی جمع‌آوری و با استفاده از فرمول ضریب کاپای کوهن، پایایی کدگذاری‌ها بررسی شد. نتایج تحلیل اسناد نشان‌دهنده نیاز به طراحی یک مدل جامع برای تربیت جنسی است که شامل مولفه‌هایی مانند آشنایی با بلوغ، تقویت هویت جنسی، و آموزش مهارت‌های زندگی می‌باشد. همچنین، نتایج نشان داد که بسیاری از برنامه‌های آموزشی فعلی به نیازهای واقعی دانش‌آموزان پاسخ نمی‌دهند. مدل طراحی شده می‌تواند به‌عنوان یک چارچوب مؤثر برای بهبود تربیت جنسی در نظام آموزشی ایران مورد استفاده قرار گیرد. اجرای این مدل نیازمند همکاری میان نهادهای آموزشی، خانواده‌ها و جامعه است تا بتوان به اهداف آموزشی دست یافت.