شناسایی شاخص‌ها، مؤلفه‌ها و ابعاد توانمندسازی رؤسای مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی - میرزائی زینب; شیرزاد کبریا بهارک; شریعتمداری مهدی; کردستانی فرشته (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص ها، مولفه‌ها و ابعاد توانمندسازی روسای مراکز دانشگاه جامع علمی کاربردی انجام شد. این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و همچنین، به لحاظ نوع داده، فراترکیب و تحلیل محتوا متون مصاحبه بود. جامعة مورد مطالعه شامل مبانی نظری و پیشینه مرتبط پایگاه¬های داده داخلی (1391-1401) و خارجی (2013-2023) و همچنین خبرگان و متخصصان دانشگاه جامع علمی کاربردی بود. حجم نمونه حذف سیستماتیک بر اساس نمودار جریان مدل پریزما و روش نمونه¬گیری هدفمند و قسمت تحلیل محتوا 13 مصاحبه شونده بر اساس اصل اشباع و روش نمونه¬گیری هدفمند بود. ابزارگردآوری داده¬ها اسناد کتابخانه¬ای و مصاحبه نیمه ساختار یافته با خبرگان بود. به منظور محاسبه روایی چک لیست 27 موردی بر اساس مدل پریزما و برای محاسبه پایایی روش ضریب کاپای کوهن برای بخش فراترکیب و همچنین روایی محتوا و پایایی بازآزمون و توافق بین دو کدگذار استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل داده¬ها تحلیل مضمون (مضامین پایه، فراگیر و سازمان دهنده) با نرم افزار Maxqda2020 بود. یافته¬ها نشان داد ابعاد توانمندسازی رؤسای مراکز در حوزه آموزش عالی شامل توانایی‌های مدیریتی (با مؤلفه‌های توانایی مدیریت منابع انسانی شامل 5 شاخص، توانایی مدیریت مالی شامل 5 شاخص، توانایی مدیریت تحقیقات و توسعه شامل 4 شاخص و توانایی مدیریت فناوری اطلاعات شامل 4 شاخص)، توانایی‌های ارتباطی (با مؤلفه‌های توانایی شنیدین فعال شامل 6 شاخص، توانایی بیان خوب شامل 5 شاخص، توانایی برقراری ارتباط با دیگران شامل 4 شاخص، توانایی استفاده از روش‌های ارتباطی مختلف شامل 5 شاخص و توانایی مذاکره و حل اختلاف شامل 4 شاخص)، توانایی‌های حرفه‌ای (با مؤلفه‌های توانایی تسلط بر دانش و فناوری‌های روز شامل 5 شاخص، توانایی برنامه‌ریزی و مدیریت دوره‌های آموزشی شامل شامل 4 شاخص، توانایی توسعه روابط با صنعت شامل 4 شاخص، توانایی ارتقای فرهنگ سازمانی شامل 5 شاخص و توانایی مدیریت تحولات شامل 5 شاخص)، توانایی‌های فردی (با مؤلفه‌های توانایی ارتباطی شامل 4 شاخص، توانایی فنی شامل 5 شاخص، توانایی رهبری شامل 5 شاخص و توانایی آموزشی شامل 6 شاخص) می‌باشد.