شناسایی موانع و چالش‌های رهبری آموزشی در مدارس ابتدایی - محمدی محسن; قاسم زاده علیشاهی ابوالفضل; یاری حاج عطالو جهانگیر; طالبی بهنام (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
رهبران آموزشی در مدارس به دلیل سرعت پیشرفت و تغییرات اجتماعی و اقتصادی با چالش‌های زیادی روبه‌رو هستند لذا هدف از انجام این تحقیق شناسایی موانع و چالش‌های رهبری آموزشی در مدارس ابتدایی بود. تحقیق حاضر با استفاده از راهبرد اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری در این تحقیق شامل کلیه مدیران مدارس ابتدایی، اساتید و خبرگان مدیریت آموزشی در استان آذربایجان‌غربی بود. روش نمونه‌گیری به صورت هدفمند با معیار اشباع نظری و به شیوه گلوله برفی با تعداد 19 نفر بود. برای جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام گردید. بر اساس نتایج به دست آمده در این تحقیق موانع رهبری آموزشی شامل 8 مانع اصلی یعنی عدم شایستگی تخصصی و مهارتی رهبران، موانع ساختاری، عدم شایسته سالاری، کمیت و کیفیت نامناسب امکانات و تجهیزات، موانع مالی، عدم کارایی و اثربخشی کادر آموزشی، موانع آموزشی و موانع اجتماعی می‌باشد و راهکارهای لازم برای رفع موانع و چالش‌هایی پیش روی رهبران در مدارس ابتدایی شامل تناسب تجهیزات، دانش آموز و معلم، ارزیابی کیفیت آموزشی، خلاقیت و نوآوری در آموزش، تفویض اختیارات به رهبران، توسعه آموزشی و دانش افزایی رهبران آموزشی، جذب و توسعه رهبران شایسته، حمایت اجتماعی، جذب و تأمین مالی و توانمندسازی معلمان می‌باشد.