طراحی الگوی برنامه درسی تربیت جنسی برای دانشگاه فرهنگیان - وضعی مجتبی; یاری جهانگیر; ادیب یوسف (نشریه پژوهش و نوآوری در تربیت و توسعه)
هدف پژوهش حاضر، طراحی و تبیین یک الگوی جامع، بومی و قابل اجرا برای برنامه درسی تربیت جنسی ویژه دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان است. پژوهش از نوع کیفی و با رویکرد تحلیل محتوا انجام شد. جامعه پژوهش شامل اساتید دانشگاه فرهنگیان و متخصصان حوزه تربیت جنسی بود که به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. داده‌ها از طریق مصاحبه‌های نیمه‌ساختاریافته با ۹ نفر از خبرگان گردآوری شد. فرایند تحلیل داده‌ها بر اساس روش هفت‌مرحله‌ای کلایزی انجام گرفت و اعتبار یافته‌ها از طریق بازبینی مشارکت‌کنندگان و اشباع نظری تأیید شد. یافته‌ها نشان داد الگوی برنامه درسی تربیت جنسی باید بر منطق حیات طیبه، توانمندسازی معلمان، آموزش تدریجی و متناسب با سن، خودشناسی و توجه به تفاوت‌های جنسیتی و فرهنگی استوار باشد. اهداف الگو شامل رشد هویت جنسی، پیشگیری از سوءاستفاده جنسی، مدیریت فضای مجازی، تقویت نقش خانواده و شکستن تابوهای فرهنگی است. عناصر اصلی الگو شامل محتواهای زیستی، روانی، فرهنگی و دینی، روش‌های یاددهی–یادگیری مستقیم و غیرمستقیم، نقش تسهیل‌گر و مشاورانه معلم، و ارزشیابی مبتنی بر مشاهده و عملکرد می‌باشد. الگوی پیشنهادی می‌تواند با فراهم‌سازی چارچوبی نظام‌مند و فرهنگی‌محور، دانشجومعلمان را برای مواجهه حرفه‌ای و مسئولانه با مسائل جنسی دانش‌آموزان آماده ساخته و به ارتقای کیفیت نظام تربیت معلم و آموزش‌وپرورش کمک کند.